Katarzyna Matoga z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, która zajmuje się m.in. promocją tradycyjnych produktów regionalnych, poinformowała w czwartek, że wniosek został już opublikowany przez ministerstwo i czeka obecnie na ewentualne protesty. Jeśli nie będzie zastrzeżeń, to po miesiącu trafi do Komisji Europejskiej.

"Chleb prądnicki" na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już od października 2005 r. Chleb został odtworzony na podstawie wzmianek w literaturze, informacji z Muzeum Chleba w Radzionkowie oraz rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Prądnika - dzisiejszej dzielnicy Krakowa.

Dobrze wypieczone bochenki charakteryzują się tym, że im chleb czerstwiejszy, tym lepszy (utrzymuje świeżość przez kilka tygodni). Tradycja wypieku chleba prądnickiego sięga XV wieku, kiedy to biskup Wojciech Jastrzębiec w 1421 roku nadał część gruntów w Prądniku Białym swemu kucharzowi, zobowiązując go jednocześnie do dostarczania chleba na stół biskupi.

Produkty regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, a ich nazwa i specyficzne metody wytwarzania są prawnie chronione. Do indywidualizacji produktów służą oznaczenia geograficzne - Chronione Oznaczenie Geograficzne i Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wskazują one na pochodzenie produktów regionalnych, z których słynie dany region.

Źródło: PAP