Poza „Podpiwkiem Kujawskim" doceniono „Roladki z gęsi" Cecylii Jaskulskiej oraz „Zocirki Kruszyńskie" Ireny Kubiak z Kruszyna.

„Klucz do Polskiej Spiżarni", czyli prestiżowe wyróżnienie przyznawane osobom zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych, powędrował do Grażyny Szelągowskiej, pełniącej funkcję kustosza w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Laureatka wyróżnienia jest autorką książki pt. „Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego".

Aż 3 „Perły" zgarnęło również województwo lubelskie. Nagrody powędrowały do Gminnego Koła Aktywnych Kobiet z Fajsławic, za „zupę chłopską", Janiny Bańki z Kraśnika za „gruszkę suszoną kraśnicką" oraz do Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli, za „chłodnik lebelski" i „pierś kaczki z gryczakiem, szparagami i pieczonym jabłkiem".

Jedenasta edycja konkursu odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałków Województw, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związku Województw RP. Kilkadziesiąt zwycięskich produktów regionalnych nagrodzono na gali, zorganizowanej podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food 2011 w Poznaniu. O „Perły 2011" walczyły m. in. firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich.

Celem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" jest promocja regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych w polskiej tradycji, od lat wytwarzanych tradycyjnymi metodami i według niezmiennych receptur. Ważne jest odnalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim zostaną wyparte przez żywność przemysłową. Dorobkiem konkursu jest zidentyfikowanie ponad 4 tys. tradycyjnych, regionalnych produktów, które otrzymały chronione oznaczenia europejskie. Wokół nagrodzonych w konkursie wyrobów powstają grupy producenckie, konsorcja oraz inne formy wspierania produktu regionalnego w jego drodze na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a następnie - na listę unijną.