Jak poinformowali organizatorzy, w konkursie na najlepsze tegoroczne potrawy i produkty regionalne mogą wziąć udział osoby prywatne, firmy, stowarzyszenia, restauracje, szkoły gastronomiczne, koła gospodyń i gospodarstwa agroturystyczne.


Przepisy mają być oceniane pod względem zgodności z tradycjami kulinarnymi regionu. Komisja zwróci też uwagę na jakość i pochodzenie składników, bo celem konkursu jest promocja naturalnej i lokalnej żywności. Uczestnicy będą zakwalifikowani do jednego z trzech finałów subregionalnych - w Elblągu, Ełku lub Szczytnie. Zdobywcy pierwszych miejsc w swoich kategoriach zmierzą się w połowie grudnia podczas finału regionalnego w Olsztynie. Zaplanowano też opublikowanie najlepszych przepisów na produkty i potrawy uczestniczące w tegorocznym konkursie. Ma to pomóc zachować niepowtarzalne smaki potraw uznanych za dziedzictwo kulinarne regionu.

Konkurs "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy" odbywa się od ośmiu lat. Organizują go: urząd Marszałkowski w Olsztynie oraz Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct.

Do ubiegłorocznego konkursu zgłoszono 100 produktów i 38 potraw regionalnych. Za najsmaczniejsze dania uznano wówczas flaczki z lina z grzybami oraz pieczoną pierś z kaczki z sosem śliwkowym, ziemniakami okraszonymi boczkiem i modrą kapustą. W kategorii produktów nagrodzono: lody śmietankowo-miodowe z cukierni w Łukcie, masło naturalne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku, miód wielokwiatowy firmy Miody Mazur w Gołdapi oraz chleb razowy tradycyjny z piekarni w Dźwierzutach. Nagrodę za najlepszy regionalny napój alkoholowy otrzymał zaś porter warmiński z browaru Kormoran w Olsztynie.

Podobał się artykuł? Podziel się!