Cukrownia kupi w tym sezonie ponad 465 tysięcy ton surowca, z czego wyprodukuje blisko 70 tysięcy ton cukru. Zakład stawia na jakość, dlatego systematycznie modernizuje linię technologiczną.

Zakład zatrudnia 500 osób - połowa to pracownicy sezonowi. Tegoroczne plony z hektara są wysokie, ale jakość buraków gorsza, niż w poprzednich sezonach.

Wskaźnik polaryzacji określa zawartość cukru w burakach i zależy głównie od pogody. W tym roku wynosi niecałe 15 i pół procent. Plantatorów martwią jednak bardziej wysokie koszty uprawy buraków.

W tym roku otrzymają razem z dopłatą ponad 40 euro za tonę. To prawie tyle samo, co w roku ubiegłym. Z cukrownią współpracuje ponad 3 i pół tysiąca rolników, a 90 proc. buraków odbieranych jest bezpośrednio z pól.

Źródło: Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!