Podczas kiermaszu olsztynianie mogli kupić wędzone pstrągi, jesiotry i szczupaki. Nie zabrakło także wędlin i mięs przyrządzonych według regionalnych receptur. Olsztynianie chętnie kupowali miody z mazurskich pasiek, domowe chleby na zakwasie, nabiał i ciasta.

Kiermasze produktów lokalnych organizowane są kilka razy w roku, także przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Na straganach prezentują swoje wyroby restauratorzy i gospodarstwa agroturystyczne, a także producenci i przetwórcy, którzy zrzeszeni są w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć ta zrzesza producentów, przetwórców i restauratorów, którzy promują lokalne i regionalne produkty spożywcze, rozwijając drobną przedsiębiorczość i turystykę w regionach Europy.

Jak podają władze samorządowe Warmii i Mazur, z roku na rok rośnie wśród turystów i mieszkańców zainteresowanie lokalami gastronomicznymi, które oferują produkty tradycyjne i regionalne. Przedsiębiorcom z branży gastronomicznej i turystycznej zależy coraz bardziej na certyfikacie Dziedzictwa Kulinarnego, który przyciąga gości. Obecnie taki certyfikat ma 121 lokali gastronomicznych, restauracji czy producentów żywności na Warmii i Mazurach.

Warmia i Mazury przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku, jako pierwszy polski region. Potem do sieci przystąpiły inne województwa: pomorskie, wielkopolskie, mazowieckie i opolskie w 2008 roku, świętokrzyskie, zachodniopomorskie i dolnośląskie w 2010 roku i kujawsko-pomorskie w 2011 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!