PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rozstrzygnięto konkurs "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla"

Pieczona kaczka z żurawiną oraz pieczeń z dzika to potrawy, które wygrały finałowy konkurs kulinarny "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla", rozgrywany w niedzielę w Lidzbarku Warmińskim. Finał był podsumowaniem całorocznych imprez promujących regionalną żywność.



Jak poinformowała Joanna Wrzosek-Dziemidowicz z departamentu polityki jakości warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego, do niedzielnego finału stanęli zwycięzcy konkursów kulinarnych, odbywających się w ramach kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną.

Do finału w Lidzbarku Warmińskim zgłoszono 12 potraw regionalnych i 32 produkty regionalne.

W kategorii potraw regionalnych zwyciężył confit z kaczki z żurawiną, przygotowany przez koło gospodyń wiejskich z Mroczna. Confit to sposób gotowania ud kaczki albo gęsi we własnym tłuszczu, dzięki czemu mięso staje się miękkie i kruche. Drugim zwycięzcą w kategorii potraw regionalnych jest pieczeń z dzika, przyrządzona przez restaurację Krystan z Olsztyna.

W kategorii regionalnego produktu pochodzenia zwierzęcego najlepszym okazał się boczek wędzony po mazursku, który przyrządził Wojciech Olender z Marcinkowa. Spośród produktów pochodzenia roślinnego zwyciężyło ciasto marchewkowiec, przygotowane przez kawiarnię Moja z Olsztyna. Najsmaczniejszym napojem regionalnym wybrano dereniówkę, przyrządzoną przez Emilię Piaścik z Tolkmicka.

Jak powiedziała Wrzosek-Dziemidowicz, poziom konkursu był bardzo wysoki i dlatego jurorom trudno było wybrać zwycięzców.

Finał konkurs "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla" odbył się po raz drugi. To podsumowanie cyklicznych spotkań kulinarnych, odbywających się przez cały rok w różnych miastach na Warmii i Mazurach. Organizatorzy w ten sposób chcą promować naturalną i tradycyjną żywność z Warmii i Mazur, a publiczność może poznać różnorodność i bogactwo lokalnych smaków. Surowce stosowane do przygotowywania potraw są wytworzone w regionie przez lokalnych wytwórców i producentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.79.137
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!