Browar Słociak w Sławicach pod Opolem istnieje niespełna rok. Produkuje pięć lokalnych, opolskich piw. Jeden z jego właścicieli Józef Słociak powiedział, że przystąpienie do sieci ma być przede wszystkim sposobem na rozreklamowanie firmy. Zdaniem Słociaka dzięki sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie mogą do niego trafić zarówno turyści poszukujący lokalnych piw oraz tradycyjnej śląskiej kuchni, jak i np. przedstawiciele biznesu, którzy lokalne piwa zechcą potraktować np. jako prezent dla partnerów. - A i sami członkowie sieci czasem wzajemnie korzystają ze swojej oferty - dodał.


Tak czyni np. Restauracja i Winiarnia Strych z Opola - kolejny nowy członek sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego. - W ramach serwowanego u nas od rana do południa opolskiego bufetu śniadaniowego podajemy produkty wytwarzane właśnie przez członków sieci - wyjaśniła w rozmowie Monika Słocińska-Klon z restauracji Strych. Podkreśliła, że oprócz wymiaru marketingowego przynależność do sieci ma dla niej znaczenie również w kontekście promowania zdrowej, lokalnej żywności oraz podwyższania świadomości dotyczącej tej żywności.

Właściciele przedsiębiorstwa BioLife z Biadacza-Kamieniska k. Kluczborka, producenci ekologicznych płatków zbożowych i mąk razowych wytwarzanych tradycyjnymi metodami - w tym w młynie kamiennym - liczą z kolei nie tylko na to, że przez przynależność do sieci więcej osób dowie się o produktach firmy. Mają też nadzieję, że znak sieci podkreśli lokalny i tradycyjny charakter ich produktów. - Zależy nam na tym, by klienci wiedzieli, że nasze mąki i płatki są ekologiczne, co potwierdzają certyfikaty, że są zdrowe i wytwarzane ze zbóż od opolskich rolników - powiedział Michał Śliczny z BioLife.

Wśród 11 nowych członków Regionalnej Sieci "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie" znalazły się też: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olesna, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska z Praszki, piekarnia Jan Kuzaj z Wojciechowa, Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe "Wacław" z Żytniowa produkujące wyroby wędliniarskie, "Eko-Gościniec w sadzie" z Przewozu w gm. Cisek, wytwórnia barszczu z Odcinka w gm. Rudniki, Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze z Brzezin k. Praszki oraz gospodarstwo agroturystyczne "Tawerna pod kotwicą" rodziny Kubiciel z Kadłuba Wolnego.

Na tegoroczne wsparcie działań prowadzonych w ramach Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego - udziału w targach, konkursach, konferencjach czy festynach itp. - przeznaczono 225 tys. zł. Pieniądze te pochodzą z budżetu województwa oraz z funduszy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Regionalna Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie powstała w 2010 r. Tworzą ją rolnicy, producenci, przetwórcy żywności, restauracje, hotele, gospodarstwa agroturystyczne, sklepy i punkty gastronomiczne. Sieć pomaga promować żywność wysokiej jakości. Logo sieci - charakterystyczna czapka kucharska na niebieskim tle - zamieszczone na produktach i budynkach firm należących do zrzeszenia ma gwarantować najwyższą jakość żywności wyprodukowanej w woj. opolskim.

Podobał się artykuł? Podziel się!