- Zabierzemy ze sobą 5 tysięcy rogali, chcemy pochwalić się wysoką jakością, niepowtarzalnym smakiem polskiego regionalnego wypieku cukierniczego - powiedział minister. Dodał, że spotkanie ministrów rolnictwa z UE (14 listopada) jest doskonałą okazją do zaprezentowania tego niezwykłego specjału - symbolu województwa wielkopolskiego.

Świętomarcińskie rogale to poznańskie smakołyki sprzedawane 11 listopada, czyli w dniu św. Marcina. Wyrób cukierniczy został zarejestrowany i jest chroniony w UE. Od 2009 roku rogale sprzedawane są jako unijny produkt regionalny. W tym roku znaku tego mogą używać 102 piekarnie z Wielkopolski.

Rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust specjalne rogale w kształcie podkowy; bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go darmo.

Akcja promocyjna w Brukseli jest organizowana przez resort rolnictwa oraz Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP.

Podobał się artykuł? Podziel się!