Konkurs skierowany był do działających na obszarze Unii Europejskiej osób fizycznych, przedsiębiorstw, instytucji publicznych, samorządów, organizacji pozarządowych, a jego celem było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej.

Oto lista nagrodzonych:

1. Gospodarstwo „Kaszubska Koza" Honorata Strubińska, produkt nagrodzony: ser kozi „Kozia Rura"
2. Piekarnia Cukiernia Natura Zbigniew Piskorski, produkt nagrodzony: „rogal świętomarciński"
3. Gospodarstwo „ZAGON", produkt nagrodzony: ogórek kołobrzeski
4. Gospodarstwo PHU Kowalski Krzysztof, produkt nagrodzony: olej lniany tłoczony na zimno
5. Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego Kruszenia, produkt nagrodzony: salceson wiejski Kruszewski
6. Browar „EDI" Edward Wilk, produkt nagrodzony: Piwo Niepasteryzowane - Wschowskie Ciemne
7. Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, Przysmak Zapiekany Markowski
8. Bacówka Towary Tradycyjne, produkt nagrodzony: szynka naturalna
9. Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek, produkt nagrodzony: sorbet jabłko prażone - antonówka
10. APIHERBA dr Edward Kałużny, Ośrodek Apifitoteriapii, Pałac Witosław,produkt nagrodzony: miodówka Witosławska