PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

"Smaki Regionów" z Opolszczyzny

6 opolskich specjałów - sandacza po polsku, gołąbki "modziki", kiełbasę wiejską, piróg postny, nalewkę myśliwska i "naczynka" - nominowano w niedzielę do głównej nagrody konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".



Naczynka to kresowy chleb wielkanocny, który robi się na bazie pieczywa z wody i mąki z dodatkiem jajek, szynki, boczku i słoniny. - Kiedyś piekło się go w specjalnych garnkach w piecu, ja go przygotowuję w blachach w piekarniku - wyjaśniła Janina Hołówka.

Tajemnica sandacza po polsku to odpowiednio długie parzenie fileta ryby łowionej w opolskich jeziorach w aromatycznym warzywnym wywarze. - Wtedy sandacz ma odpowiednią konsystencję, smak i nie jest suchy - zapewnili Marek Adamski i Mikołaj Lichtoń z jednej z opolskich restauracji.

Organizatorem konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i marszałków województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Czy któryś z sześciu nominowanych opolskich smakołyków zdobędzie nagrodę, czyli "Perłę 2012" - zadecyduje ogólnopolska komisja we wrześniu.

Podczas niedzielnego VII Festiwalu Folklorystycznego, który odbył się w Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu, odbyły się finały wojewódzkie. Prócz nominacji do głównej nagrody konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" Perły 2012, komisje konkursowe, w skład których weszli przedstawiciele opolskiego urzędu marszałkowskiego, Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznały też 8 wyróżnień i 11 głównych nagród dla finalistów wojewódzkich w kategorii lokalny i regionalny produkt żywnościowy oraz trzy nagrody dla dań i potraw regionalnych.

Wśród nagrodzonych produktów żywnościowych znalazły się m.in. kaczka nadziewana Wiesławy Hnatiuk, ser biały sołtyski Małgorzaty Gawłowskiej, ser owczy na szlaku cysterskim Ireny i Krystiana Wajrauchów, miód rudnicki akacjowy Natalii i Andrzeja Krzaków, konfitura gruszkowa Urszuli Surzykiewicz, graupy czyli kluseczki Edeltraudy Wybraniec, torta na kremie z pudingu Związku Śląskich Kobiet Wiejskich z Dolnej, gołąbki ziemniaczane Anny Nogi oraz napój z kwiatów czarnego bzu Teresy Kern i nalewki - pigwowcówka z Faustianki Dariusza Brysia i "pietrasovka" czyli orzechówka z Piotrowiny Gerarda Kosytorza.

W sumie w kategorii lokalny i regionalny produkt żywnościowy zgłoszone zostały 42 produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane.

- Przyznane dziś nagrody przypadły zarówno daniom ze śląskim, jak i wschodnim rodowodem. Taka jest właśnie kuchnia opolska - z jednej strony wywodzi się z wielowiekowej tradycji, z drugiej - przepisy przywędrowały z tymi, którzy się tu osiedlili - podsumowała Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.25.122
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!