PRZEGLĄD PRASY: II edycja konkursu jest realizowana pod hasłem „Potrawy wigilijne i świąteczne". Celem konkursu jest przede wszystkim zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla regionu oraz zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.

Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego, tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich). Zobowiązani są oni do zaprezentowania i poddania ocenie komisji konkursowej zgłoszonego produktu lub potrawy wraz z przepisami podczas finału konkursu.

Finaliści II edycji konkursu Smaki Warmii Mazur i Powiśla będą kandydatami do finału na szczeblu regionalnym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo" w 2008 roku.


Źródło:WM