Utrzymanie strusia niewiele kosztuje. Od wyklucia do uboju w wieku 8 miesięcy, na paszę trzeba wydać 300–350 zł. Ptaki mają wówczas wagę 85 do 100 kg. Strusie mięso kosztuje 60 zł za kilogram. Wygląda jak wołowina a smakuje jak drób. W kraju nie ma wielu amatorów, dlatego ubojnie skupujące ptaki eksportują je przede wszystkim do Niemiec, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Zarabia się także na jajach, których cena wynosi w tym roku 50 do 60 zł. Pani strusiowa składa jaja od marca do września co dwa dni. Towarem handlowym są także pióra. Za jedno nabywcy płacą od 5 do nawet 20 zł. Z tego ptaka nic się nie marnuje – nawet skóra. W Korei wyrabiana jest z niej poszukiwana galanteria jak torebki, portfele, a nawet buty i sukienki. Ze względu na wysoki koszt transportu skór do Korei, ich skupem i wysyłką zajmuje się wyspecjalizowana firma. Jej adres można znaleźć na stronie www. strus.pl.

Źródło: farmer.pl