Ceny skupu buraków cukrowych były w tej kampanii niższe niż w poprzedniej. Wynikało to oczywiście z poziomu cen minimalnych w Unii Europejskiej. Wynoszą one dla buraków standardowych, zawierających 16 proc. cukru, 46,37 euro za tonę buraków kupowanych w ramach kwoty A i 32,42 euro za tonę buraków kupowanych w ramach kwoty B. Dodatkowo na poziom cen uzyskiwanych przez rolników wpływa kurs euro do złotówki oraz zawartość cukru w burakach. Piotr Szajner oblicza, że średnia cena skupu buraków wyniosła w tej kampanii 175-180 zł za tonę i była o około 5 proc. niższa niż w kampanii 2004/2005.

Na rynku światowym cukier ostatnio gwałtownie zdrożał. Spowodowały to dwa czynniki: mniejszy eksport cukru z Unii Europejskiej i Brazylii oraz wzrost popytu w krajach azjatyckich. Wysokie ceny ropy na rynku światowym powodują, że Brazylia przeznacza duże ilości cukru na produkcję biopaliw. Kraj ten przyjął bowiem program, który w bliskim czasie pozwoli na uniezależnienie się od ropy. W styczniu i lutym 2006 r. ceny cukru białego i surowego na rynku światowym wynosiły około 430 dolarów za tonę. Tak wysokich cen nie notowano od początku lat dziewięćdziesiątych. 

Źródło "Farmer" 08/2006