PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tradycyjna kuchnia kielecka

Autor: farmer.pl/PAP

Dodano: 22-10-2012 10:07

Tagi:

Przepisy na najciekawsze, najsmaczniejsze i od stuleci gotowane w regonie kieleckim można znaleźć w książce kucharskiej "Kalarepiok i inne potrawy powiatu kieleckiego". Wydawnictwo ma promować regionalne potrawy.



Rwaniec, jaglaki kostomłockie, bida, dziadajka z zocirką, kalmuki babuni, wołki grzybowe, kalarepiok, rzodkie z łobodą czy polewka swiętokrzyska to potrawy wykorzystujące to, czego na kieleckiej wsi nie brakowało: warzywa, kasze i mleko. W nietypowej książce kucharskiej, wydanej przez starostwo, znalazły się przepisy z V Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.

- Dziedzictwo kulinarne naszego regionu to nieprzebrana skarbnica, z której coraz chętniej czerpiemy. Jestem przekonany, że receptury zawarte w tym wydawnictwie staną się inspiracją, dla wszystkich tych, dla których gotowanie jest wielką przyjemnością i pasją - powiedział starosta kielecki Zdzisław Wrzałka.

Wydawnictwo ma promować kielecką regionalną kuchnię w Polsce, a w samym województwie świętokrzyskim zachęcać mieszkańców do gotowania mających długoletnią tradycję potraw.

- Książka będzie rozdawana na imprezach, na których gościmy. Mieszkańcy powiatu będą mogli ją otrzymać jako nagrody konkursów organizowanych przez starostwo. Planujemy też udostępnienie wydawnictwa kołom gospodyń wiejskich i gospodarstwom agroturystycznym, które często wykorzystują dawne przepisy - powiedziała rzecznik powiatu kieleckiego Agata Niebudek - Śmiech.

Ziemia kielecka przez wieki była oddzielona od zagranicznych wpływów kulinarnych. W jadłospisie mieszkańców regionu były obecne dania i produkty ziemniaczane, mączne oraz kasze. Duże znaczenie w żywieniu miały także nabiał, warzywa i owoce, natomiast pokarmy mięsne spożywano rzadziej. W Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie działa kilkadziesiąt gospodarstw agroturystycznych, piekarni, zakładów wędliniarskich i pasiek, przygotowujących tradycyjne potrawy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.203.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!