Kilkunastu wystawców przygotowało wyroby, które uzyskały certyfikat tradycyjnej regionalnej żywności, wyprodukowanej według mazurskich i warmińskich receptur z lokalnych produktów.

Na kiermaszu można kupić chleb z żurawiną, chleb marchewkowy czy z ziarnami dyni albo słonecznika. Dużym zainteresowaniem wśród kupujących cieszą się wędzone ryby: sieje, sielawy czy pstrągi. Można kupić także twarogi na serniki, wędzone na surowo wędliny oraz miody.

Do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii i Mazurach należy 96 podmiotów gospodarczych, takich jak pierogarnie, piekarnie, masarnie, zajazdy, restauracje czy gospodarstwa agroturystyczne.

Mogą one posługiwać się specjalnym certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego i promować się wspólnie w wydawanych przez warmińsko-mazurski urząd marszałkowski katalogach oraz na targach i wystawach.

Podobał się artykuł? Podziel się!