PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Upadają zwłaszcza piekarnie w małych miejscowościach

Autor: farmer.pl/portalspozywczy.pl

Dodano: 23-12-2011 14:13

Pomóc branży mogłoby zróżnicowanie na zakłady przemysłowe i rzemieślnicze - te ostatnie mogłyby proponować droższe produkty.



- W najtrudniejszej sytuacji są piekarnie w małych miejscowościach - mówi Stefan Putka, współwłaściciel firmy piekarniczo-cukierniczej Putka.

Stefan Putka ocenia, że bankructwa dotknęły szczególnie te zakłady, które nie były w stanie przekształcić się, nie dokapitalizowały się, nie unowocześniły produkcji, nie zmieniły systemu kosztów. Dlatego sporo piekarń co roku wypada z rynku. - Na przykład w woj. mazowieckim było kiedyś 150 piekarń, obecnie zostało 100 - oznacza to, że jedna trzecia wypadła w ciągu paru lat - mówi współwłaściciel rodzinnej firmy.

Jego zdaniem największy problem jest w małych miejscowościach, czy miastach np. 100-tysięcznych. Warszawa wydaje się być łatwiejszym rynkiem, bo społeczeństwo w stolicy jest zamożniejsze, a po drugie mieszkańców przybywa. - Mogą zmieniać się gusty klientów, jednak pomaga to, że przybywa około 20-30 tys. konsumentów rocznie. Podobnie jest w innych dużych miastach - zaznacza Stefan Putka.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • as 2011-12-23 22:07:31
    bardzo dobrze najlepszy chleb jest w biedronce
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.216.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!