PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W Chorzowie odbył się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

Ponad 30 produktów o tradycyjnych recepturach zostało zgłoszonych do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Rywalizacja o tytuł na najlepszy produkt rozpoczęła się w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie w ramach dorocznego jarmarku.



Co roku w ramach Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie odbywa się impreza, w której uczestniczą producenci i restauratorzy z całego województwa śląskiego. W tym roku do XI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zostało zgłoszonych 31 produktów oraz 5 potraw.

O tytuł na najlepszą potrawę powalczą dwie restauracje, gospodarstwo agroturystyczne i dwa koła gospodyń wiejskich. Ocenie będą podlegać zupy i dania główne.

Z kolei produkty będą oceniane w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

W ostatnich latach jury przypadły do gustu m.in. żołądki z gęsi po siewiersku, udziec z jelenia, pierniczki żywieckie, nalewka śliwkówka ze śliwek węgierek, likier różany.

Celem tej kulinarnej rywalizacji jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach wytwarzanych w gospodarstwach przez lokalnych rzemieślników oraz restauratorów.

Zwycięskie produkty mają potem szansę znaleźć się na Liście Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa. Obecnie znajduje się na niej 899 produktów, potraw i napojów, z czego 122 pozycje zostały zgłoszone przez województwo śląskie.

- Konkurs służy także promocji naszych regionalnych produktów w kraju i zagranicą. Nasi rzemieślnicy bardzo często zdobywają nagrody i co najważniejsze można ich potem spróbować w restauracjach oraz kupić w sklepach - powiedziała Joanna Sokół z działu promocji chorzowskiego skansenu.

Producenci z woj. śląskiego zarejestrowali na liście m.in. chleb "herbski", ciastka ze szpyrek, ciulim lelowski, krupniok śląski, murzin wielkanocny, porębskie prażonki, ser klagany, ser wołoski wędzony, marmeladę z dyni po cieszyńsku, kołocz weselny cieszyński, smalec gęsi z Siewierza, jurajski żur na grzybach.

Jarmark jest także gratką dla zwiedzających. Podczas dorocznej imprezy odbędzie się sprzedaż i degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych, zarówno tych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i ubiegających się o wpis. Swoją ofertę zaprezentują również rzemieślnicy i rękodzielnicy.

W ramach jarmarku będzie można także zwiedzać skansen, oraz oglądać m.in. występy zespołów z Ukrainy i Niemiec biorących udział w Międzynarodowym Studenckim Festiwalu Folklorystycznym.

Na jarmarku prezentuje się kilkudziesięciu wystawców. Są hafciarki, koronkarki, wikliniarze, rzeźbiarze. "Kowal wykuwa na oczach zwiedzających serca i podkowy, czynny jest także piec chlebowy oraz wędzarnia. Dodatkowo nasz pszczelarz organizuje pokazy wyrobu miodu, jest też okazja do degustacji" - powiedziała Sokół.

Jarmark organizuje Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie, z kolei nad konkursem Nasze Kulinarne Dziedzictwo czuwają Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!