Komisja Europejska zatwierdziła w tym tygodniu sześć europejskich produktów. Są to:

* Włoski ser "Fromaggio di Fossa di Sogliano" , orzechy "Marrone di Combai" , przyprawa-czosnek "Aglio Bianco Polesano"

* Niemieckie "Bremer Klaben"

* Polska "Redykolka"

* Brytyjskie "Cornish Sardines" (PGI).

Ci szczęśliwcy dołączyli do 850 pozostałych przysmaków z listy Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego i Gwarantowanej Tradycyjnej Spójnosci. Natomiast redykołka jest jednym z kilkunastu polskich produktów na liście:

* bryndza podhalańska

* oscypek

* miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

* staropolski miód pitny, a konkretnie nazwy: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak

* rogal świętomarciński

* wielkopolski ser smażony (Chronione Oznaczenie Geograficzne, 20 kwietnia 2009)[3

* andruty kaliskie

* olej rydzowy

* pierekaczewnik

* truskawka kaszubska

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!