PRZEGLĄD PRASY: Część inwestycji była możliwa dzięki unijnemu dofinansowaniu – pisze Iwona Trusiewicz. Do końca 2008 r. ponad 720 firm otrzyma z programu „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich" 1,94 mld zł. Wypłaty już się rozpoczęły. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wydała już na ten cel 0,7 mld zł.

Pieniadze

Autor: P. Wodzyński

Opis: Fundusze Unijne

Zainteresowanie dofinansowaniem było tak duże, że łączna kwota, na którą opiewały złożone wnioski, przekroczyła dostępny limit pieniędzy - przyznaje Leszek Droździel, prezes agencji. Wydzielone na ten cel fundusze zostaną wykorzystane w 100 proc.

Najdroższe projekty dostały po ok. 20 mln zł dofinansowania. Dotyczyły one m.in. budowy proszkowni mleka i laboratorium, budowy zakładów przetwórstwa mięsnego, ubojni drobiu, budowy i uruchomienia wytwórni pasz. Wśród beneficjentów największe dofinansowanie otrzymały: Tymbark SA, SM Mlekpol z Grajewa i Zakład Przetwórstwa Mięsnego Tarczyński SA

W październiku uruchomimy nową linię do produkcji serów o wydajności 1 mln 1 na dobę. Pozwoli nam to podwoić produkcję sera z dzisiejszych 30 tys. ton rocznie do 70 tys. ton. Koszt inwestycji to 90 mln zł, a dofinansowania dostaliśmy ok. 20 mln zł. Uważam, iż takie programy są bardzo potrzebne - mówi Edmund Borawski, prezes SM Mlekpol.

Duże projekty powyżej 5 mln zł stanowiły tylko 7 proc. wszystkich dofinansowanych. Większość złożonych w agencji wniosków opiewała na inwestycje do 5 mln zł. Najniższe dofinansowanie wynosiło 100 tys. zł. Dostały je firmy m.in. na zakup komór wędzarniczych, specjalistycznych samochodów, pojedynczych maszyn czy adaptacji pomieszczeń.

Najwięcej z puli otrzymała branża mleczarska (18,6 proc. zawartych umów), w dalszej kolejności drobiarze (15 proc.) i zakłady mięsne (14,3 proc). Największe dofinansowanie przypadło na regiony o najlepiej rozwiniętym mleczarstwie i przetwórstwie rolno-spożywczym: Podlasie (2,87 mln zł średnio na jeden projekt) oraz Warmię i Mazury (2,22 mln zł). Najniższe - na Śląsk (633 tys. zł na projekt) i Podkarpacie (947 tys. zł).

Ponadto w programie rozwoju obszarów wiejskich na lata 2007 - 2013 przewidziano na dofinansowanie inwestycji w przetwórstwie ok. 1,1 mld euro.

Źródło: Rzeczpospolita