- Chcieliśmy zwrócić uwagę na produkty wysokiej jakości i to się udało. O ile ludzie powszechnie znają takie sery, jak bryndza i oscypek, to już o susce sechlońskiej czy karpiu zatorskim mało kto słyszał poza obszarem ich wytwarzania - oceniła Grażyna Poloczek z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, który na zlecenie Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego realizował kampanię promocyjną.

Podczas 20 imprez plenerowych w całym województwie mieszkańcy i turyści mieli okazję posmakowania dziesięciu małopolskich rarytasów, które posiadają unijne certyfikaty: Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne. Informowano też o prowadzonej przez Unię Europejską polityce jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.

Od końca kwietnia do końca października małopolskie produkty regionalne były promowane podczas cyklu lokalnych imprez w: Racławicach, Łącku, Krakowie, Leśnicy, Zatorze, Pleśnej, Radziemicach, Zakopanem, Oleśnie, Porąbce Uszewskiej, Pobiedniku, Czernichowie, Zakliczynie, Charsznicy, Regietowie, Iwkowej, Zawoi, Trzyciążu oraz Proszowicach.

Przedstawiciele MODR przypominają, że Małopolska jest niekwestionowanym w Polsce liderem produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami.

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny zarejestrowano oscypek z mleka owczego.

Certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia objęte są produkty z Małopolski: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego) oraz karp zatorski. Chroniona Nazwa Pochodzenia jest kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie. Nazwa tego miejsca lub regionu zastrzeżona jest dla konkretnego produktu.

Chronione Oznaczenie Geograficzne przysługuje małopolskim produktom: jabłku łąckiemu, susce sechlońskiej (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chlebowi prądnickiemu, obwarzankowi krakowskiemu, kiełbasie lisieckiej, fasoli "Piękny Jaś", a od początku października tego roku - jagnięcinie podhalańskiej. Chronione Oznaczenie Geograficzne jest też kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie, ale związek produktu z regionem nie musi być już tak ścisły, jak w wypadku produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia.