PDŻ to program resortu rolnictwa, informujący o produktach żywnościowych wysokiej jakości. Udział w programie jest dobrowolny; mogą w nim uczestniczyć firmy ze wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej.

"Wszystkie kraje na świecie produkują żywność coraz lepszej jakości, idąc w kierunku żywności ekologicznej" - powiedział Lepper. Dodał, że Polska także może wytwarzać "zdrową" żywność, ale po to, by ją sprzedawać, potrzebna jest większa jej promocja.

W tym roku najwięcej produktów nagrodzonych znakiem PDŻ to wyroby mięsne (kiełbasa, salami, schab, karkówka). Silnie reprezentowana była także branża mleczarska (jogurty, sery, serki), ale były także produkty z innych branż - herbata, kakao, krokiety, naleśniki.

Program PDŻ (kontynuator programu Polska Dobra Żywność) uruchomiono w maju 2004 r. Po raz pierwszy znaki wręczono podczas Polagry we wrześniu 2004 r. Dotychczas otrzymało je 664 produktów z 69 firm.

O przyznaniu znaku decyduje komisja - Kolegium Naukowe, w skład której wchodzą naukowcy i eksperci od jakości żywności. Firma może posługiwać się znakiem przez 3 lata, a jeżeli znak zostanie nadany produktowi po raz drugi - przez 5 lat.

Źródło: PAP