BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. jest wiodącym w Polsce przedsiębiorstwem wytwarzającym ekologiczne owoce i warzywa. To pierwszy i największy w kraju zakład wyspecjalizowany w przetwórstwie surowców ekologicznych. Działalność ta stanowi aż 70% całej produkcji, czyli 3 tys. ton rocznie. Pozostałe 30% produkcji obejmują owoce z produkcji konwencjonalnej i produkty dla dzieci Baby Food Quality.

Kompleks powstał w kooperacji z Grupą Producencką BioFood Roztocze. Jest ona głównym dostawcą firmy w zakresie ekologicznych owoców. Zakład pozyskuje surowce także bezpośrednio od krajowych i sprawdzonych gospodarstw rolnych - ta współpraca pozwala firmie na pełną kontrolę i monitorowanie całego procesu produkcyjnego.

Cała inwestycja realizowana jest w dwóch etapach. Pierwszy, obejmował budowę zakładu przetwórczego oraz dwóch komór chłodniczych, które zostały oddane do użytku z początkiem lipca b.r. Wartość przedsięwzięcia to kwota 20 mln zł. Zakończenie drugiego etapu projektu, czyli dwóch dodatkowych komór chłodniczych, zaplanowano natomiast na wiosnę 2013 r. Ich budowa pochłonie ok. 6 mln zł. Budowa i wyposażenie fabryki w 50% finansowana jest ze środków unijnych, pozostałe 50% kapitału pochodzi ze środków własnych oraz kredytu inwestycyjnego udzielonego przez BGŻ.

To przedsięwzięcie pozwoli na istotne zwiększenie całkowitych mocy produkcyjnych zakładu, które w pierwszym etapie inwestycji mają wynosić 5000 ton surowców rocznie. Po uruchomieniu drugiego etapu, zdolność produkcyjna zakładu zwiększy się do 8000 ton - podaje Bogdan Bednarz, V-ce Prezes Zarządu BioConcept-Gardenia.

Budowa projektu zapewnia nam całkowitą niezależność i brak konieczności korzystania z usług firm zewnętrznych. Dzięki tej inwestycji, staliśmy się jedynym zakładem w Polsce, który może w pełni samodzielnie prowadzić działalność przetwórczo-produkcyjną - dodaje Bogdan Bednarz.

Wytwarzane przez BioConcept-Gardenia produkty ekologiczne są opatrzone eko certyfikatami zgodnie ze standardami EU, NOP, Bio-suisse, KRAV oraz Kosher. Trafiają głównie na rynek Europy Zachodniej oraz USA czy Szwajcarii. Są dostępne w postaci mrożonej, schłodzonej, świeże czy w formie przecierów i koncentratów. Wykorzystywane głównie do produkcji soków, dżemów, konfitur, musli, itp.