"Podobnie jak podczas letnich upałów, w sezonie jesienno-zimowym konieczna jest prawidłowa wentylacja", powiedział Russell Gilliam, szef działu hodowli świń Alltech w USA. "Podczas zimniejszych miesięcy należy utrzymać prawidłową wymianę powietrza, unikając przy tym dużych wahań temperatur w chlewni".

Według Gilliama na skuteczny program poprawy jakości powietrza w chlewniach powinny składać się następujące działania:

  • Sprawdzenie, czy wszystkie wentylatory prawidłowo pracują. Oczyszczenie skrzydeł wiatraków, sprawdzenie silników oraz zapewnienie prawidłowej pracy termostatów.
  • Sprawdzenie skrzydeł i osłon wiatraków pod kątem uszkodzeń i rdzy, a jeśli są starsze niż 10-15 lat - całkowita wymiana tych elementów.
  • Dokładne sprawdzenie kurtyn zabezpieczających pod kątem sprawności ich zamykania oraz usunięcie wszelkich zanieczyszczeń i oczyszczenie sprzętu przed pierwszymi opadami śniegu.
  • Sprawdzenie zbiorników z propanem pod kątem przecieków oraz kontrola sprawności działania wszelkich dodatkowych źródeł ciepła.
  • Sprawdzenie programu ochrony przed gryzoniami.

Chociaż wszystkie te rady są ważne dla utrzymania bezpieczeństwa chlewni, zarówno dla trzody jak i pracowników, hodowcy powinni również rozważyć wprowadzenie do diety świń dodatków paszowych, które pomogą walczyć z nadmiernym gromadzeniem się amoniaku w powietrzu. Amoniak jest toksycznym gazem, który w dużym stężeniu może powodować uszkodzenie komórek nabłonka układu oddechowego, wywołując w chlewniach nawracające zachorowania. Gaz ten, powstający w wyniku aktywności mikroorganizmów, rozkładających odchody i ściółkę, może prowadzić do zwiększenia przypadków martwych urodzeń, tzw. zapachu knurzego, obgryzania ogonów, chorób układu oddechowego, jak również powodować poważne problemy zdrowotne u ludzi. Wiele czynników związanych z zarządzaniem obiektem może przyczynić się do pogorszenia jakości powietrza oraz wzrostu stężenia amoniaku, w tym zarówno nadmierna ilość substancji odżywczych w diecie, jak i pogorszona cyrkulacja powietrza.

Jednym ze sposobów ograniczenia emisji szkodliwych substancji i zachowania dobrej jakości powietrza, który wielu hodowców uznało za bezpieczny i naturalny, jest dodanie do pasz ekstraktu z juki, która wiąże amoniak.

Ekstrakt z yucca schidigera znany jest z tego, że ma zdolność obniżania emisji szkodliwych substancji z odchodów oraz poziomu amoniaku w pomieszczeniach dla zwierząt, gdy jest używany jako dodatek paszowy (DE-ODORASE). Czytaj dalej...