W ubiegłym roku w Polsce ilość gospodarstw ekologicznych wzrosła o około 1/3. Szacuje się, że w tej chwili ich łączna liczba wynosi już prawie 12 tysięcy. Tak dynamiczny rozwój umożliwia eksport. 80% tego co wyprodukują rolnicy trafia za granicę, bo tam popyt na żywność ekologiczną jest znacznie większy.

Coraz częściej, takie produkty zaczynają też doceniać polscy konsumenci. Stąd decyzja o wprowadzeniu ich do sprzedaży w supermarketach.

(...) Pierwsze produkty mają pojawić się w sprzedaży w ciągu 2 tygodni. Całość oferty będzie dostępna jeszcze w tym roku.

Wojciech Książek, grupa producentów i przetwórców ekologicznych mówi, ze będą półprodukty i przetworzone. Tych przetworzonych będzie więcej. Pierwszy raz wchodzimy z owocami świeżymi. Do tej pory, sieci, które próbowały sprzedawać żywność ekologiczną, bały się tak zwanych owoców świeżych.

Obecnie, wartość rynku produktów ekologicznych w Polsce szacowana jest na od 200 do 300 milionów złotych. Ekologiczne uprawy zajmują już blisko 250 tysięcy hektarów. Rośnie też liczba firm posiadających certyfikat jakości. W tej chwili takimi uprawnieniami może pochwalić się około 200 przedsiębiorstw.

Źródło: Radosław Bełkot/ Agrobiznes