Dwudniowe spotkanie producentów żywności i samorządowców z Polski, Niemiec, Szwecji i Francji "Rolnictwo ekologiczne we wspólnej polityce rolnej po 2013 r." odbywa się w ramach polskiej prezydencji.

Dyrektor wydziału rolnictwa i rybołówstwa Zachodniopomorskiego Urzędu Marszałkowskiego Jarosław Rzepa powiedział, że producenci żywności ekologicznej chcą, aby po 2013 r. UE przeznaczała więcej pieniędzy dla małych ekologicznych gospodarstw rolnych.

Dodał, że kolejnym postulatem jest większe wsparcie aktywnych rolników, tzn. tych, którzy stawiają na produkcję żywności. - Produkcja ekologiczna jest mniej wydajna i mniej opłacalna niż produkcja rolna oparta na nawozach sztucznych - informował.

Rzepa podkreślił, że swoje postulaty środowisko producentów żywności i samorządowców przedstawia w przeddzień opublikowania przez Komisję Europejską dokumentów legislacyjnych (mają ukazać się 12 października br.), które dotyczą Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2020.

Na Pomorzu Zachodnim działa najwięcej ekologicznych gospodarstw rolnych w Polsce - blisko 3 tys.

Z informacji Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND wynika, że "rolnictwo ekologiczne jest w ostatnich latach jedną z najdynamiczniej rozwijających się form gospodarowania na wsi polskiej, o czym najlepiej świadczy wzrost liczby gospodarstw ekologicznych z 3760 w roku 2004 do 20626 w roku 2010, czyli o 450 proc."