PRZEGLĄD PRASY: Ekologiczny certyfikat ma obecnie ok. 200 firm spożywczych. Doceniają go nie tylko małe, lokalne zakłady przetwórcze, ale także duże przedsiębiorstwa, np. producent mrożonek Hortino z Leżajska - pisze Magdalena Kozmana.

Zainteresowanie rolników i przedsiębiorstw ekologiczną produkcją nie idzie jednak w parze z preferencjami polskich konsumentów. Dlatego aż 80 proc. takiej żywności trafia za granicę - do krajów Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. (...)

Z funduszy unijnych rolnicy będą mogli dostać m.in. zwrot 70 proc. kosztów poniesionych na promoq'ę ekologicznych produktów. Ponadto 100 mln euro zarezerwowano na pomoc dla rolników uczestniczących w programach poprawy jakości żywności.

Unijna pomoc z funduszy strukturalnych na lata 2007 - 2013 nie została jeszcze uruchomiona. - Nabór wniosków rozpocznie się na jesieni - obiecał na wczorajszej konferencji prasowej Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora departamentu analiz Ministerstwa Rolnictwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!