PRZEGLĄD PRASY: W Polsce nadal obowiązują przepisy UE, mimo to żaden urząd nie sprawdza, czy sklepy mają certyfikat. Placówki handlowe unikają kontroli, bo Ministerstwo Rolnictwa wydało zalecenie, by nie traktować ich tak jak rolników, przetwórców i importerów ekoproduktów. Nie ma ono jednak formy oficjalnego dokumentu.

Tymczasem pojawiły się opinie m.in. ze strony Departamentu Prawnego resortu rolnictwa, że należy tę sprawę uregulować. Przepisy znoszące obowiązek posiadania certyfikatu przez sklepy z ekologicznymi wyrobami mają się znaleźć w nowelizowanej ustawie o rolnictwie ekologicznym. Prace powinny się zakończyć na początku 2008 r.
 
Propozycja resortu nie podoba się Lilianie Lehrer-Rychel, prezesowi Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska ekologia. Sklepy z ekologiczną żywnością powinny podlegać takiej samej kontroli jak jej producenci i importerzy. Tym bardziej że większość z nich oferuje też produkty konwencjonalne, co może wprowadzać w błąd konsumentów.

Źródło: Rzeczpospolita