Najwięcej gospodarstw ekologicznych jest w Austrii – 15,7 proc., Szwecji – 9,9 proc., Włoszech – 8,9 proc. Między rokiem 2007 a 2008 ilość gospodarstw eko wzrosła o 9,5 proc., a hodowla bydła i owiec były najchętniej prowadzone tą metodą. W Austrii 25,7 proc. owiec było hodowane ekologicznie i 17,7 proc bydła.

W 2008 r. największa powierzchnię upraw ekologicznych mieli Hiszpanie – 1,3mln ha, Włochy – 1 mln ha, Niemcy – 0,9 mln ha, Wielka Brytania – 0,7 mln ha oraz Francja – 0,6 mln ha. Te piec państw to aż połowa wszystkich upraw eko w UE.

W Polsce również widać wzrost zainteresowaniem produktów z rolnictwa ekologicznego. W 2009 r. taką produkcje prowadziło blisko 17,5 tys. rolników.

W 2008 r. najwięcej ekologicznej powierzchni przeznaczono pod pastwiska i łąki – 44 proc., uprawy rolne – 37 proc., uprawy wieloletnie – 10 proc., a pozostałe 9 proc. stanowiły ugory i nie utylizowane grunty.

Wśród upraw najwięcej było zboża – 44 proc., następnie użytków zielonych – 42 proc., pozostałe uprawy jak ziemniaki, buraki cukrowe, rośliny strączkowe i nasiona stanowiły 7 proc., a warzywa i uprawy przemysłowe – razem 44 proc.

Źródło: FAMMU/FAPA/farmer.pl