Pierwsze krajowe targi żywności ekologicznej to prezentacja bogatej, lecz nieznanej wielu środowiskom, oferty krajowego przetwórstwa ekologicznego. Ich organizatorami są Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba rolnictwa Ekologicznego, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego i Ekogwarancja PTRE w Lublinie. Na targach zapowiedziało swój udział ponad 100 firm oraz organizacji i stowarzyszeń, a także przedstawiciele władz samorządowych.

Targi będą doskonałą okazją do spotkań przetwórców, wymiany poglądów oraz do zawierania umów o współpracy z obecnymi na targach ekologicznymi producentami rolnymi oraz firmami zagranicznymi

Podczas trwania Targów odbędą się liczne konferencje naukowe, poświęcone problematyce rynku żywności ekologicznej w Polsce:
• Rola samorządu w promocji regionalnych rynków żywności ekologicznej – przedstawiciel Urzędy Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego

• Rola doradztwa w rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce- dr Henryk Skórnicki, Dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

• Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym gwarancją ekologicznej jakości wyrobów - dr hab. Jerzy Szymona, Ekogwarancja PTRE sp. z o.o.

• Rynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas Targów odbędzie się degustacja i sprzedaż produktów ekologicznych.
Targom będzie towarzyszyła wystawa maszyn rolniczych.

 

 

Źródło: Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego

Podobał się artykuł? Podziel się!