- Badania dowodzą wyższości żywności ekologicznej nad konwencjonalną oraz przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów. Dokładny proces certyfikacji producentów oraz kontrola produkcji zapewnia wysoką jakość żywności. Coraz więcej firm i gospodarstw decyduje się na taką formę produkcji wychodząc z założenia, że liczy się przede wszystkim jakość a nie ilość - mówi Krzysztof Jończyk, koordynator projektu,,Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności.

Klaster Dolina Ekologicznej Żywności powstał w rejonie Polski Wschodniej - obszaru najbardziej sprzyjającego ekologicznym uprawom. Zrzesza on producentów ekologicznej żywności, gospodarstwa ekologiczne oraz inne podmioty działające na rzecz rozwoju ekologicznego rolnictwa. Wszyscy producenci przeszli przez drobiazgowy i długotrwały proces kontroli i certyfikacji, co daje pewność, że spożywamy prawdziwie ekologiczną żywność.
Do klastra Dolina Ekologicznej Żywności należą nie tylko producenci ekologicznej żywności( Bioavena, Bio Concept, Bio-Eko, Magiczny Ogród, Brzost-Eko, JK, Cukiernia Zaniewicz, Chmiel, Zakład Mięsny Wasąg, Barwy Zdrowia), ale także podmioty dbające o rozwój ekologicznego rolnictwa (EkoLubelszczyzna, Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego, EKOLAND).
Koordynatorem projektu jest Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.

- Te firmy i instytucje wykorzystują potencjał, jaki tkwi w Polsce Wschodniej, rejonie który sprzyja rozwojowi ekologicznego rolnictwa i ekologicznej produkcji - dodaje Krzysztof Jończyk.