Zdaniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego kolejna edycja Dni Naturalnej Żywności była doskonałą okazją dla zaprezentowania polskiego dziedzictwa kulinarnego, polskich regionów, rolnictwa ekologicznego i produktów regionalnych, wpisująca się w program działań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmierzających do popularyzacji rolnictwa ekologicznego i informowania o wysokiej jakości produktów.

Dlatego też goście, na czele z Arturem Ławniczakiem, podsekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Ws , którzy w tych dniach zdecydowali się odwiedzić Hale Expo przy ulicy Stefanowskiego 30 w Łodzi, mieli okazję nie tylko zobaczyć wszystkie przywiezione na targi przysmak , ale również ich skosztować czy kupić. Na 125 stoiskach prezentowane były bowiem miedzy innymi pochodzące z ekologicznych gospodarstw warzywa i owoce, miody, przetwory mleczne, nalewki, wędliny, zioła, pieczywo oraz makarony z pełnego ziarna.

W trakcie II Dni Naturalnej Żywności, których ideą była przede wszystkim promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowanych według tradycyjnych receptur, bez konserwantów i polepszaczy, swoją ofertę prezentowały liczne gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne oraz farmy zdrowia.

Targowej imprezie organizowanej już po raz II przez Międzynarodowe Targi Łódzkie i Urząd Marszałkowski w Łodzi towarzyszyły liczne konferencje, prezentacje oraz konkursy i pokazy mistrzów kuchni: Roberta Sowy, Pascala Brodnickiego i Carlosa Gonzalesa Tejero.
II Dni Naturalnej Żywności odbyły się pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Natura Food I.jpg

 

Natura Food IV.jpg

 

Natura Food VI.jpg

 

Natura Food VII.jpg

 

Natura food X.jpg

 

Natura Food XIII.jpg

 

Natura Food XVI.jpg

 

Natura Food XX.jpg

 

Natura Food XXII.jpg

 

Natura Food XXIV.jpg