W analizowanym okresie istotnie zwiększyła się liczba producentów ekologicznych w województwach: kujawsko-pomorskim (o 28,8 proc.), mazowieckim (o 14,5 proc.) i lubelskim (o 8,7 proc.). W województwie zachodniopomorskim stwierdzono natomiast zmniejszenie ich liczby o 15,2 proc.

W 2016 r., wg stanu na 31 grudnia, działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 23 375 producentów ekologicznych. Podobnie jak w 2015 r. najliczniejszą grupą byli producenci rolni – 22 435 osób (tj. 96 proc. wszystkich producentów ekologicznych). Pozostali producenci prowadzili działalność w zakresie: przygotowania (705 podmiotów, które stanowiły 3 proc. wszystkich producentów ekologicznych), wprowadzania na rynek produktów ekologicznych z wyłączeniem importowanych z państw trzecich (720 producentów, którzy stanowili 3,1 proc. wszystkich producentów ekologicznych), dostawy kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego (143 producentów, którzy stanowili 0,6 proc. wszystkich producentów ekologicznych), wprowadzania na rynek produktów ekologicznych importowanych z państw trzecich (120 producentów, którzy stanowili 0,5 proc. wszystkich producentów), zbioru ze stanu naturalnego i pszczelarstwa (odpowiednio 37 i 32 producentów, którzy stanowili łącznie 0,3 proc. wszystkich producentów).

Jak wynika z raportu, w ubiegłym roku struktura ekologicznych użytków rolnych była podobna. Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały rośliny na paszę 172 681,62 ha, (32,2 proc.). Na drugim miejscu znajdowały się łąki i pastwiska, które obejmowały powierzchnię 137 497,49 ha (25,6 proc.). Uprawy zbóż, o powierzchni 101 147,80 ha, stanowiły 18,9 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych. Udział tych trzech kategorii upraw stanowił 76,7 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych, a więc o 3,5 punktu procentowego mniej niż w 2015 r.

Stwierdzono zwiększenie wielkości produkcji upraw zbóż, owoców, warzyw i ziemniaków w porównaniu do 2015 r. Najbardziej wzrosła produkcja warzyw (o 42,4 proc.) i ziemniaków (o 20,2 proc.). Produkcja zbóż wzrosła o 17 proc., a owoców o 15,7 proc.

Trzeba jednak przyznać, że gospodarstwa ekologiczne w Polsce charakteryzują duże rozdrobnieniem. Zdecydowaną większość ekologicznych gospodarstw rolnych stanowią gospodarstwa o powierzchni do 50 ha (średnio 22 ha), co wynika m.in. ze specyfiki produkcji metodami ekologicznymi.