Na pierwszym BioBazarze dostępne będą wszystkie produkty ekologiczne: świeże owoce i warzywa, przetwory, wędliny, drób i mięso, nabiał i pieczywo. Będą też ekologiczne choinki, a także coś dla dzieci pod choinkę: ekologiczne zabawki! Wszyscy odwiedzający, którzy nie wiedzą jeszcze, co oznaczają certyfikaty ekologiczne, będą mieli szansę dowiedzieć się wszystkiego od zaproszonej jednostki certyfikującej, a także od instytucji związanych z działaniami ekologicznymi.

„Pomysł zrodził się, kiedy oglądaliśmy film <<Co z tą żywnością organiczną?>> Shelley Rogers. – mówi Katarzyna Wieczorek, marketing manager BioBazaru. – Stworzyć w Warszawie miejsce, gdzie przyjadą ekologiczni rolnicy z całej okolicy i sprzedadzą owoce swojej pracy konsumentowi – mieszkańcowi stolicy, który żywność zna w zasadzie tylko z supermarketu, nie wie, skąd pochodzi, czym była pryskana, gdzie hodowana… Dać szansę mieszczuchom, by bezpośrednio u rolnika dowiedzieli się, jak hodowana jest np. marchewka, kiedy jest najlepsza, a kiedy jej nie kupować, bo jeszcze nie sezon.

Ponieważ pierwsze BioBazary będą odbywać się w okresie przedświątecznym, będzie też można kupić ekologiczną choinkę z certyfikatem FSC (Forest Stewardship Counsil), świadczącym, że drzewa pochodzą z odpowiedzialnie, ekologicznie zarządzanych lasów, a ich przedświąteczna wycinka przebiega pod nadzorem odpowiednich instytucji. A pod choinkę odpowiedzialni rodzice będą mogli kupić dla dzieciaków ekologiczne zabawki!”

BioBazar będzie odbywać się w Norblinie na warszawskiej Woli, 5 minut spacerem od Ronda ONZ. Jest to miejsce niezwykłe, odzyskane dla Warszawy po latach zamknięcia! Dzisiejszy Norblin to teren po przedwojennej fabryce, mieszczącej się przy ulicy Żelaznej 51/53.

„Wierzymy, że BioBazar w Norblinie zainteresuje warszawiaków ze względu i na sam ekologiczny targ, i na miejsce, w którym jest zlokalizowany. – dodaje Katarzyna Wieczorek. – Pomysł powstał bardzo niedawno i jeszcze prowadzimy rozmowy dotyczące organizacji. Po niecałym tygodniu negocjacji mamy potwierdzony udział kilkunastu rolników – co dobrze rokuje, bo na pierwszym takim bazarze w Nowym Jorku dostawców było 7! Jak widać Warszawa jest lepsza!!! Rozmawiamy też z instytucjami związanymi z rolnictwem, no i oczywiście z mediami! Gorąco zachęcamy wszystkich do współpracy!”

BioBazar ma też liczne zalety w punktu widzenia rolników i wytwórców ekologicznych. Dzięki kampanii i zaletom miejsca przyciągnie liczną grupę odbiorców z Warszawy i okolic – odbiorców o wyższej świadomości ekologicznej i zasobniejszym portfelu. Dzięki stworzeniu
miejsca bezpośredniego dotarcia do odbiorcy redukowane są koszty dystrybucji – to umożliwia zaproponowanie niższych niż w sklepach cen klientowi docelowemu. BioBazar w zamierzeniu jest cykliczny: z punktu widzenia rolnika warto na początek zaangażować w niego czas i cierpliwość, żeby zdobyć stały rynek zbytu w stolicy.

Zaletą dodatkową zarówno dla rolników, jak i odbiorców będzie obecność na BioBazarze jednostki certyfikującej i instytucji, które udzielają informacji na temat certyfikatów ekologicznych, procesów certyfikacji, zalet żywności organicznej i różnic między nią a żywnością tradycyjną. Będzie można także uzyskać szczegółowe informacje na temat pozyskania środków unijnych na produkcję ekologiczną i jej promocję.

Źródło:farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!