W ubiegły czwartek wiceminister Lech wręczyła ponad 30 osobom akty powołania do Rady Rolnictwa Ekologicznego. W ministerstwie spotkali się z tej okazji przedstawiciele uczelni rolniczych, instytucji nadzorujących produkcję ekologiczną, doradców, oraz oczywiście – organizacji zrzeszających producentów ekologicznych.

Przewodniczącym rady został dr Józef Tyburski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Powołał on kilka grup roboczych, które będą zajmowały się regulacjami prawnymi, poprawą efektywności gospodarstw ekologicznych, badaniami naukowymi oraz rozwojem krajowego rynku żywności ekologicznej.

Główne zadania rady to opiniowanie i proponowanie rozwiązań systemowych, które poprawią funkcjonowanie polskiego rolnictwa ekologicznego. Rada ma tez wspierać przedsięwzięcia, które służą temu rynkowi i popularyzować go, także za granicą. Jej przedstawiciele będą też konsultować pomysły wskazane w Ramowym Planie Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego na lata 2014-2020.
W Polsce rolnictwo ekologiczne monitoruje Instytut Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wedlug danych tej instytucji, w Polsce pod koniec 2014 r. działało ponad 25 tys. gospodarstw ekologicznych, najwięcej w województwie warmińsko-mazurskim (4,2 tys.), zachodniopomorskim (3,5 tys.) oraz podlaskim (3,4 tys.), a najmniej w opolskiem i na Śląsku.