PRZEGLąD PRASY: Większość z nas żyje w ciągłym pośpiechu, dzieląc dobę między pracę a sen. Nie mamy czasu nie tylko dla rodziny, ale też na chwilę relaksu czy aktywny wypoczynek. (...)Taki tryb życia nie służy dobremu samopoczuciu ani zdrowiu, ani umacnianiu rodzinnych więzów. Świetnie zdają sobie z tego sprawę członkowie międzynarodowej organizacji Slow Food, którzy stanęli w obronie tradycyjnej żywności i prawa do smaku.

Organizacja Slow Food została powołana do życia w 1986 roku w odpowiedzi na mnożące się bary typu fast food. Jej założycielem był włoski krytyk kulinarny Carlo Petrini, dla którego impulsem do promowania tradycyjnego jedzenia stało się otwarcie w centrum Rzymu restauracji McDonald. Symbolem ruchu został - niespieszący się i żyjący w zgodzie z naturą - ślimak. Początkowo Slow Food działał tylko we Włoszech, wspierał lokalne produkty i drobnych wytwórców, ale wkrótce zdobył zwolenników na całym świecie. Obecnie ma działaczy w ponad 100 krajach. Pod koniec 2002 roku trafił też do Polski. Stowarzyszenie stawia wyżej od produktów wytwarzanych przemysłowo, żywność produkowaną zgodnie ze starymi recepturami. Takie wyroby są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Organizacja skupia też miłośników odtwarzania i ratowania dawnych receptur oraz smaków. Smaków, które są znane od setek lat, ale niestety odchodzą w zapomnienie. t

W Crucznie koło Bydgoszczy co roku w weekend sierpnia organizowany jest Festiwal Smaku. Można tam popróbować tradycyjnych przysmaków i poznać sposób ich wytwarzania. W Łodzi w Klubie "Piotrkowska 97" raz w miesiącu odbywają się spotkania poświęcone tradycjom kulinarnym z różnych regionów Polski. W Sopocie, w "Bulaju", spotkania promujące potrawy i wina organizowane są co 2 miesiące.
W Wysokiej Wsi w restauracji "Romatyczna" [ w Hotelu Spa dr Ireny Eris można spróbować przysmaków z całego świata.

Jednym z projektów Slow Food, noszącym nazwę Arka Smaku, jest ochrona ginących gatunków roślin, odmian owoców i warzyw, a także zwierząt hodowlanych. Takich jak na przykład krowa rasy czerwonej żyjąca jedynie w Małopolsce. Daje ona mleko o niepowtarzalnym smaku i wysokiej zawartości tłuszczu. Albo kura zielononóżka kuropatwiana znosząca wyśmienite jaja. Pod ochronnym parasolem Slow Food znalazły się też m.in.: stare odmiany jabłoni z okolic i Raciechowic, kapusta Charsznicka, polska owca górska.(...)

Źródło: Vita