Od 2010 roku areał ekologiczny w całej UE wzrósł o prawie dwa mln ha, czyli o ponad 21 proc. W Polsce wzrost wyniósł ponad 11 proc. Obecnie w naszym kraju jest to ponad 580 tys. ha, czyli 4 proc. użytkowanej ziemi rolnej.

Spośród wszystkich unijnych krajów największy areał ekologiczny jest w Hiszpanii, Włoszech, Francji i Niemczech - na te cztery kraje przypada ponad połowa całej ziemi rolnej uprawianej ekologicznie w UE.

Udział rolnictwa ekologicznego w całym areale jest różny w zależności od kraju. Najwyższy jest w Austrii (ponad 20 proc.), Szwecji (ponad 17 proc.) i Estonii (blisko 16 proc.). Również w Czechach, Włoszech i na Łotwie odsetek ten przekracza 10 proc.

Proporcjonalnie najmniej rolnictwa ekologicznego (poniżej 2 proc. całego areału) jest na Malcie, w Irlandii i Rumunii.

Rolnictwo ekologiczne opiera się na ochronie naturalnych zasobów i wysokich standardach produkcji z wykorzystaniem naturalnych substancji i procesów zachodzących w przyrodzie; wspiera bioróżnorodność i jest przyjazne środowisku. 

Podobał się artykuł? Podziel się!