Jak podaje FAMMU/FAPA, w roku 2009 metodami ekologicznymi gospodarowało 1,8 mln rolników, kiedy rok wcześniej 1,3 mln. Sprzedaż ekologicznej żywności i napojów wzrosła o 5 proc., do 54,9 mld USD. Największym rynkiem żywności ekologicznej na świecie były Stany Zjednoczone, a w Europie -  Niemcy ze sprzedażą na poziomie 5,8 mld euro, następnie Francja oraz Wielka Brytania ze sprzedażą ekoproduktów za 2,1 mln euro. Duńczycy spożywali najwięcej ekożywności.

Z tych danych można wywnioskować, że rynek eko znajduje się przede wszystkim w krajach rozwiniętych gospodarczo. W Europie w 2009 r. 9,3 mln ha ziem rolnych posiadało certyfikat produkcji ekologicznej, co oznacza 12-proc. wzrost wobec 2008 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!