Obecnie rośliny zielarskie w Polsce uprawiane są na powierzchni blisko 30 tys. hektarów. Produkcja ziół w Polsce wynosi około 20 tys. t rocznie, na co składa się 20 proc. pozyskiwanych ze środowiska naturalnego oraz 80 proc. uprawianych. W uprawie znajduje się obecnie ok. 70 gatunków roślin leczniczych, ale liczba ta w ostatnich latach wzrasta.

W Polsce uprawiane są: cząber ogrodowy, kminek zwyczajny, koper włoski, kozłek lekarski, lubczyk ogrodowy, majeranek ogrodowy, melisa lekarska, mięta pieprzowa, szałwia lekarska oraz tymianek pospolity.

Z danych Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich wynika, że ok. 70 proc. skupowanych surowców zielarskich jest przeznaczona na rynek krajowy do dalszego przetwórstwa. Pozostała część jest eksportowana głównie na rynek krajów Unii Europejskiej. Coraz większe jest zapotrzebowanie na produkty zielarskie pochodzące z gospodarstw ekologicznych. W Europie krajami wiodącymi w tej dziedzinie są Austria i Szwajcaria. W krajach tych udział gospodarstw ekologicznych zajmujących się uprawą ziół stanowi 8-10 proc.