Genetycznie modyfikowane rośliny (GMO) rosną na milionach hektarów całego świata. Są też w paszach, którymi karmi się zwierzęta hodowane na mięso spożywcze. Produkty ze zmutowanych genetycznie nasion są też w naszych sklepach. Tak popularne składniki żywności, jak skrobia, olej i mąka wytwarzane są ze zmutowanej soi lub kukurydzy- Można je też znaleźć w wyrobach cukierniczych, połączeniach masła i margaryny, płatkach śniadaniowych, napojach, przetworach... - pisze Katarzyna Borek.

(...) Pamiętaj, aby czytać etykiety - zgodnie z polskim prawem oznakowanie żywności musi zawierać nazwę zawartych w nim GMO.

Oraz dodatkowo być uzupełnione informacją, że jest to produkt genetycznie zmodyfikowany. - Jeżeli dotyczy to tylko niektórych jego składników, to taką informację należy umieścić obok ich wykazu. Informacje o genetycznych zmianach muszą być czytelne i zapisane taką samą wielkością czcionki, jak nazwa składnika lub produktu. (...)

Warto kupuj lokalną żywność, ze sprawdzonego źródła.

Pamiętaj, że najczęściej modyfikowane są: soja, kukurydza, rzepak i bawełna. To dlatego na polskim rynku można kupić już kilkanaście olejów (oznaczone jako roślinne, zwykłe, do sałatek czy do smażenia), w których zastosowano GMO.

Unikaj mocno przetworzonych produktów (gotowe dania). 60 proc. takiej żywności zawiera zmodyfikowaną soję. Skrobia kukurydziana stosowana jest jako zagęstniacz w setkach produktów.

Nie zawsze wiemy, czy substancje dodane do jedzenia mogą zaszkodzić zdrowiu. Dlatego pamiętajmy o najważniejszej zasadzie toksykologii (nauka o truciznach i zatruciach): to ilość zużytej substancji określa, czy jest ona szkodliwa, czy też nie. Sól to znany od stuleci, ze względów smakowych i chemicznych, niezbędny składnik pożywienia. Ale używany w nadmiarze, niesie ryzyko chorób uktadu krążenia. To samo dotyczy dodatków, także tych genetycznie zmienionych. Dziś wiemy o nich zbyt mato, by ocenić ich toksyczność. Są prowadzone testy na . szczurach, myszach, świniach... Zaktadając, że co im nie zaszkodzi, nam też nie. Ale przecież ich organizmy różnią się od naszych. Może być tak, że szczur zje coś i będzie miat się dobrze, a człowiek po latach zachoruje. Poza tym jak ustalić, czy szczur cierpi na bóle gtowy, jest zmęczony

Lepiej nie eksperymentować na własnym organizmie i zachować umiar.

Źródło: Gazeta Lubuska