PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

X FRSiH: Konsolidacja w branży mięsnej - co dalej?

X FRSiH: Konsolidacja w branży mięsnej - co dalej? Fot. PTWP
www.portalspozywczy.pl

Autor: portalspożywczy.pl

Dodano: 07-11-2017 08:37

Tagi:

- Przymierzaliśmy się do procesu konsolidacji przez ostatnie 4-5 at. Na początku liczyliśmy na konsolidacje poziomą – wśród zakładów przetwórczych. Wybraliśmy jednak drogę konsolidacji pionowej – budowania łańcucha od pisklęcia/warchlaka do produktu gotowego - powiedział Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu.



Debatę pt. „Integracja w branży mięsnej – rynek, perspektywy, wyzwania” zdominował temat konsolidacji w branży mięsnej.

Zakłady Mięsne Silesia od niedawna stały się częścią Grupy Cedrob. - Do uczestnictwa w procesie konsolidacji „przekonała” nas sytuacja cenowa na rynku wieprzowiny, rosnące ceny i przełożenie tych podwyżek na ceny produktów końcowych. Dziś oprócz innowacji technologicznych i produktowych, osiągnięcie przewagi rynkowej zapewnia także silne zaplecze surowcowe. Będąc w grupie, która posiada zaplecze surowcowe możemy z dużym wyprzedzeniem planować poziom cenowy naszych produktów. I zabezpieczamy się przed tymi zmianami – tłumaczył Krzysztof Woźnica.

Podkreślił, że Zakłady Mięsne Silesia ruszają od przyszłego roku z dużym procesem inwestycyjnym, który wzmocni kluczowe grupy produktowe, m.in. asortyment produktów convenience. - Naszym celem jest podwojenie obecnej produkcji na przestrzeni najbliższych 5 lat – dodał.

Zdaniem Witolda Choińskiego, prezesa Związku „Polskie Mięso” zaplecze surowcowe jest kluczem do sukcesu. - Polska wciąż jest mocno rozdrobniona w branży produkcji surowca. W Polsce jest nadal ponad 200 tys. producentów mięsa wieprzowego – mówił.

- Jestem zwolennikiem integracji poziomej – aby polskie firmy przetwórcze mogły się dogadać i tworzyć silniejsze podmioty. Było wiele planów i rozmów, ale większość z nich spaliła na panewce – dodał Witold Choiński.

- Doczekaliśmy się przyspieszenia konsolidacji w branży mięsnej w Polsce. Jednak jestem zaniepokojony, bo w wielu przypadkach jest ona niekontrolowana. Napisaliśmy list do Ministra Rolnictwa, aby ustalić kilka kwestii istotnych dla średnich i mniejszych zakładów. Konsolidacja może wpłynąć na specyfikę oraz tradycję produkcji wędlin, a asortyment może się zmniejszyć – podkreślał Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Jego zdaniem, konsolidacja musi być jak najbardziej przemyślana.

Jednym z prelegentów debaty mięsnej był Jarosław Kowalewski, wiceprezes zarządu ds. strategii i rozwoju, SuperDrob Zakłady Drobiarsko-Mięsne SA, czyli firmy, która pozyskała akcjonariusza mniejszościowego – pochodzącego z Azji jednego z największych koncernów spożywczych na świecie. - Chcieliśmy pozyskać partnera, który pomoże nam sprostać wyzwaniom. Abyśmy mogli zdobywać kolejne rynki i wziąć udział w konsolidacji branży mięsnej i paszowej – dodał.

SuperDrob planuje przejęcia albo budowę nowych zakładów. Niedawno firma rozpoczęła budowę wytwórni pasz, która jest joint venture z Indykpolem. - Patrzymy zarówno na rynek paszowy, jak i przetwórstwo – mówił.

Jak dodał Tomasz Średziński, dyrektor zarządzający, SmakMak – branża dań gotowych w branży mięsnej, którą reprezentuje, jest na początku tej drogi konsolidacji. - SmakMak ma ugruntowaną pozycję i nie poszukujemy inwestora. Jednak uważnie patrzymy na to, co się dzieje dookoła – dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.56.126
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!