PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl
zakwaszenie gleby

zakwaszenie gleby

Śledź temat na bieżąco za pomocą kanału RSS


  • Produkcyjne i środowiskowe skutki zakwaszenia gleb

    Wiedza na temat roli odczynu oraz wymagań roślin uprawnych związanych z pH jest niezwykle istotna dla dobrego i efektywnego zarządzania produkcją roślinną. Wapnowanie gleb to jeden z najważniejszych zabiegów agrotechnicznych.

  • Wapnowanie jesienne

    Jesień, również późna to dobry moment na wapnowanie gleby. W tym czasie najlepiej sięgnąć po szybkodziałający nawóz wapniowy, istotne są też warunki pogodowe.

  • Zbadaj swoją glebę

    Okres bezpośrednio po żniwach, to najlepszy termin pobrania próbek glebowych i wysłania ich do analizy w Stacji Chemiczno-Rolniczej. Badania tego typu powinny być wykonywane co 4 lata.

  • Ponad połowa polskich gleb jest silnie zakwaszona

    Aktualnie ponad 50 proc. gleb użytkowanych rolniczo wykazuje silne zakwaszenie. Jego przyczyną, obok naturalnych warunków glebowo-klimatycznych sprzyjające wymywaniu wapnia i magnezu z gleby, są zanieczyszczenia przemysłowe i komunikacyjne oraz...

  • Wielkopolska chce wapnowania

    Rolnicy z Wielkopolski domagają się dotacji do wapnowania. Taką dotację mają rolnicy gospodarujący w województwie śląskim, co potwierdza, że jest możliwa.

    0
  • Wapnowanie

    Od wielu lat udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych, na których wapnowanie staje się konieczne i potrzebne, przekracza połowę powierzchni użytków rolnych. Na dalszych ponad 30 proc. areału wapnowanie jest wskazane.

    1
  • Lekka zima

    W tym roku przy braku roztopów nawet na ciężkich lub podmokłych glebach możliwe będzie wczesne rozpoczęcie prac wiosennych i dobre wykorzystanie nagromadzonych w warstwie ornej i podglebiu zasobów wody.

    0
  • Walka o odczyn

    Szacuje się, że dawki wapna stosowane w ostatnich latach nie przekraczają 100 kg CaO/ha rocznie. Sprawia to, że średni wskaźnik zakwaszenia gleb w Polsce jest wysoki. Ponad połowa naszych gleb ma odczyn bardzo kwaśny lub kwaśny.

    0
  • Wapnujmy, wapnujmy...

    W żadnym z województw udział gleb kwaśnych nie jest mniejszy niż 40 proc. Najlepsza pora do wapnowania to okres pożniwny.

    0
  • Wapń w roślinach

    Wapń jest składnikiem pokarmowym i przy jego niedoborze następuje słaby wzrost systemu korzeniowego, a plon owoców jest niższy.

    0


BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

TU KUPISZ FARMERA

FORUM FARMERA

miwigos

Jeszcze 2 lata temu  byłem wrogiem desykacji , co roku więcej desykuje ,w tym77 % opryskane ,koszenie takiego rzepaku to bajka,bez...

maslak88

w nocy spokojnie 19