PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl
Farmer nr 1/2013

Farmer nr 1/2013

ARCHIWUM WYDAŃPRENUMERATA


TEMAT NUMERU

Dobre perspektywy zbóż

Przynajmniej do końca obecnego sezonu ceny zbóż i rzepaku powinny utrzymywać się na wysokich poziomach.


AGROTECHNIKA

  • Chwasty nabierają odporności

    Uodparnianie się chwastów nie jest wywoływane bezpośrednio przez herbicydy, ale wynika z błędów popełnianych przy ich stosowaniu.


OZE


farmer.pl

  • Poprzeczka dobrostanu coraz wyżej

    Grupowy system utrzymania loch, jaki obowiązuje w całej UE od 1 stycznia 2013 r., to dopiero niewielki krok w temacie zachowania dobrostanu produkcji świń w ocenie Duńczyków.


agrotechnika

  • Przewapnowanie gleb ornych

    Powszechnie znany jest problem zakwaszenia gleb ornych W Polsce. Ponad połowa z nich wykazuje odczyn bardzo kwaśny i kwaśny. Co z tymi przewapnowanymi?

  • Mniejszy silnik, więcej mocy

    Uzyskiwanie dużej mocy z coraz mniejszych jednostek napędowych jest dzisiaj typowym trendem także w silnikach maszyn rolniczych. "Downsizing" ma sporo zalet, o których łatwo dowiedzieć się od sprzedawców, ale na temat warto też spojrzeć z drugiej strony.

  • Co jest z rzepakiem?

    Rzepak ozimy, zasiany w zalecanym agrotechnicznie terminie, wchodzi w stan spoczynku zimowego w fazie rozwojowej, jaką powinien osiągnąć dopiero wiosną. Czy tak być powinno?


technika rolnicza

  • Własna pasza - na początek rozdrabniacz

    Mimo możliwości zakupu różnorodnych pasz gotowych, w większości gospodarstw pasza treściwa wciąż przygotowywana jest we własnym zakresie. Przyjrzeliśmy się, jakie urządzenia obecnie możemy wykorzystać do tego celu.

  • Skąd wziąć pieniądze na maszynę?

    Zdecydowana większość liczących się producentów maszyn rolniczych zachęca potencjalnych klientów fabrycznym finansowaniem. Podpowiadamy, czy warto skorzystać z tej formy sprzedaży i o co trzeba zapytać handlowca.


Ferma - świnie


Ferma - żywienie

  • Kontrola struktury fizycznej

    Wyróżnia się trzy rodzaje dawek pokarmowych. Pierwsze to te "papierowe", wyliczone przez doradcę żywieniowego, kolejne to dawki zadawane na stół paszowy przez hodowców, a trzecie - pobierane przez zwierzęta.


Ferma - szynszyle

  • Szynszyle w liczbach

    Obecnie w Polsce jest 75 stad szynszyli objętych oceną wartości użytkowej i hodowlanej przez Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt (dane z marca 2012 r.).


Ferma - krowy

  • Imponujący rozwój

    Gdy przejmował gospodarstwo od ojca, posiadał 13 ha ziemi i 8 krów mlecznych. Dzisiaj kilkanaście razy więcej.


Ferma - bydło

  • Przebadane gospodarstwa

    Omówienie audytu gospodarstw – ocena potencjalnych możliwości poprawy wyników produkcyjnych w gospodarstwach objętych programem „Zdrowa Krowa”


finanse na wsi

  • Rolnictwo rośnie w siłę

    Rozmowa ze Sławomirem Dudziakiem, Dyrektorem Departamentu Sprzedaży Agro w Europejskim Funduszu Leasingowym.


interwencja

  • Śmierdzący interes

    Firma StoFarm zapragnęła postawić w leżącej w powiecie węgrowskim wsi Zgrzebichy 8 kurników do chowu brojlerów - 528 tys. sztuk w cyklu.


Kontrakty

  • Gorsze nastroje

    Na przełomie listopada i grudnia pogorszyły się notowania prawie wszystkich towarów rolnych, szczególnie ucierpiała pszenica.


Ring chemiczny



TU KUPISZ FARMERA


BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

FORUM FARMERA

jarki

Oj @miwigos Przyjacielu obyśmy my tego nie studiowali wkrótce !!!!

jarki

U nas rolnicy mają DUŻO gorsze ja też ma miejsca gdzie podobny do tego