PARTNERZY PORTALU
partner portalu farmer.pl partner portalu farmer.pl
Farmer nr 12/2015

Farmer nr 12/2015

ARCHIWUM WYDAŃPRENUMERATA


TEMAT NUMERU

Świnie w stylu eko

Opłacalna produkcja trzody chlewnej w systemie intensywnym jest w dzisiejszych realiachzadaniem niezwykle trudnym. Czy łatwiej jest produkować żywiec wieprzowy w systemie ekologicznym?



agrotechnika

  • Kiedy łubin pozwala zarobić

    W którym systemie uprawy gleby łubin najlepiej plonuje? Czy tylko wysokonakładowa technologia uprawy zapewnia rentowność produkcji tej rośliny?

  • Przybywa mieszańców roślin zbożowych

    Zainteresowanie uprawą mieszańcowych odmian zbóż sukcesywnie rośnie. Poza kukurydzą świetnie sprzedaje się żyto. Wyhodowany przez Syngenta Seeds hybrydowy jęczmień ozimy znajduje nabywców także w Polsce. Jak zapowiada firma, wkrótce dołączy do niego pszenica ozima.

  • Dyrektywa azotanowa - ważne zmiany dla rolników?

    Polska musi wywiązać się z zobowiązań, które wynikają z unijnych przepisów odnośnie ochrony wód przed zanieczyszczeniem azotanami. Niestety, na razie nieznane są szczegóły programu, który te zasady wprowadzi. Trwają nad nim intensywne prace.

  • Stan rzepaku i zbóż przed zimą

    Dostępność wody i termin siewu to główne determinanty stanu rzepaku ozimego i zbóż w tym sezonie. Sprawdziliśmy, jak uprawy rokują przed wejściem w okres spoczynku zimowego.

  • Krajobraz po suszy

    Koniec roku skłania do podsumowań. Pokusiliśmy się o takowe w kwestii problemów z uprawami w suchym roku 2015. Przeanalizowaliśmy, jakie błędy agrotechniczne popełnili rolnicy i których z nich mogli uniknąć.

  • Pleśń śniegowa atakuje przed zimą

    Wbrew nazwie infekcja zbóż ozimych pleśnią śniegową następuje jeszcze przed zimą. Na porażenie szczególnie narażone są zboża będące w słabej kondycji.


technika rolnicza

  • STEYR przekroczył 300 KM

    Duża moc i potężne możliwości wyposażenia, a jednocześnie wszechstronnie i kompaktowo - taka ma być nowa seria Terrus ciągników marki Steyr. Maszyny podnoszą poprzeczkę mocy austriackich ciągników do ponad 300 KM.

  • Pӧttinger: Uprawa z 40-letnim doświadczeniem

    W tym roku mija 40 lat, od kiedy firma Pöttinger wprowadziła do swojej oferty maszyny uprawowe. Od tamtej pory ta grupa produktów nieustannie ewoluuje, ale ostatnie lata były prawdziwym skokiem technologicznym.

  • Mali żywiciele ‒ wozy paszowe do 5 m3

    Pomimo koncentracji produkcji zdecydowana większość stad bydła w Polsce nie przekracza 30 dorosłych sztuk. Dla gospodarstw z takim stanem posiadania producenci maszyn przewidzieli wozy paszowe, które są w stanie jednorazowo pomieścić maksymalnie 5 m3 paszy.


Ferma - świnie

  • Zatroszcz się o lochę i prosięta

    Liczba prosiąt odchowanych rocznie od lochy decyduje o tym, czy nasza produkcja się opłaca, czy też nie. W dużej mierze zależy ona od tego, czy po porodzie otoczymy młode troskliwą opieką.

  • Kaszel w chlewni - najtrudniejszy zimą

    Okres zimowy sprzyja osłabieniu odporności organizmów zwierząt - wówczas najczęściej słyszymy kaszel w chlewni. Warto wiedzieć, z jakim przeciwnikiem musimy walczyć - tym bardziej że podłoże choroby jest często wieloczynnikowe.

  • Probiotyki w żywieniu świń

    Probiotyki zarówno w żywieniu zwierząt, jak i ludzi z roku na rok zyskują na popularności. Jest to uzasadnione, bo wyniki ich stosowania w suplementacji pasz dla świń potwierdzają ich korzystny wpływ na zdrowotność organizmów.

  • Innowacje w paszach dla loch

    Takie substancje jak CLA i L-karnityna większość z nas rozpoznaje jako środki prozdrowotne czy też mające wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ich szerokie spektrum działania w ciągu kilku ostatnich lat zostało docenione w żywieniu ludzi. Dlatego warto wiedzieć, co się za nimi kryje, gdy znajdziemy je na etykietach pasz - nie tylko dla tuczników, lecz także dla loch.


Ferma - żywienie

  • Precyzyjne żywienie z automatu

    Żywienie krów mlecznych zmienia się na przestrzeni lat - staje się bardziej skomplikowane. Na szczęście, pojawiają się również nowe, coraz bardziej zaawansowane technologie ułatwiające opanowanie tej sztuki.

  • Żywienie krów mlecznych w laktacji

    Żywienie krów mlecznych jest jednym z najtrudniejszych elementów zarządzania stadem. Niezbędna jest tu wiedza zarówno o bilansowaniu dawki, jak i na temat wartości pokarmowej posiadanych pasz.


Ferma - krowy

  • Zadbaj o higienę doju

    Na dbałość o higieniczne pozyskiwanie mleka składa się kilka czynników - stan techniczny urządzeń udojowych, czystość wymienia, zastosowanie preparatów myjących i dezynfekujących wymię oraz sprzęt udojowy, a także odpowiednio szybki czas schłodzenia pozyskanego mleka.


Ferma - bydło

  • Certyfikat powiększa zyski

    W 11/2015 numerze "Farmera" analizowaliśmy kondycję polskiego sektora wołowego. Jednym z wypowiadających się ekspertów był Rod Polkinghorne z Australii, który mówił o systemach certyfikacji mięsa pozwalających na ożywienie konsumpcji. Sprawdziliśmy, jak działają takie narzędzia na polskim gruncie.

  • Przygotuj oborę przed zimą

    Niskie temperatury oraz krótszy dzień świetlny to czynniki, które powodują, że zima to czas sprawdzianu dla systemu, w jakim utrzymywane są zwierzęta. Główną rolę w utrzymywaniu dobrej zdrowotności zwierząt, a przez to produkcyjności, odgrywają budynki inwentarskie.


prawo

  • Sąsiedzkie spory - drzewo przy granicy

    Podpowiadamy, co można zrobić, gdy nie jesteśmy w stanie porozumieć się z sąsiadem, a jego drzewo utrudnia nam swobodne korzystanie z własnej działki.


Kontrakty



TU KUPISZ FARMERA


BĄDŹ NA BIEŻĄCO


RYNEK, KONTRAKTY, KOMENTARZE


» WSZYSTKIE WYDARZENIA

EKSPERCI FARMERA

OFERTY

  • GORĄCE OFERTY:

  • GORĄCE OFERTY:

FORUM FARMERA

lokizom

Akurat tutaj trafiłem, tzn pszenżyto. Gęste nie było ale teraz robi na mnie wrażenie, jeszcze zielone aczkolwiek septoriozy sporo w tym roku

jarki

12 godzin temu, R-w napisał: 4 będzie, ale raczej między bajki można włożyć przechwałki które pojawią się za jakieś 10 dni...