Biogazownia będzie pracować przez cały rok, a surowcem technologicznym wykorzystywanym w biogazowni będą wysłodki.

- Przewiduje się wykorzystywanie wysłodków świeżych w okresach kampanii buraczanych tzn. od października do stycznia, zaś wysłodków kiszonych przez pozostałą część roku - informuje Südzucker.

Produkcja energii elektrycznej i cieplnej z biomasy /wysłodków/ następować będzie w procesie beztlenowej fermentacji metanowej w komorach fermentacyjnych, a następnie zasilania powstałym biogazem agregatów kogeneracyjnych. Biogazownia jest wyposażona w dwa takie agregaty o mocy 1200 i 800 kW, pracujące w oparciu o silniki spalinowe zasilane biogazem.

- Część z powstałej produkcji energii elektrycznej będzie wykorzystana na potrzeby własne cukrowni, jej nadmiar będzie przekazywany do sieci lokalnego operatora. Energia cieplna - powstała podczas spalania w silnikach biogazu - zostanie wykorzystana zarówno do produkcji cukru, ale również będzie wykorzystywana w okresie grzewczym - informują specjaliści.

Podobał się artykuł? Podziel się!