Wytwarzana w Skrzatuszu energia elektryczna wystarczyłaby do zasilenia 2 tys. gospodarstw domowych.

- Świadczy to dobrze o sprawności całego systemu i pozwoli zwiększyć przychody z prowadzonej działalności - powiedział PAP Grochowski

Uruchomiona w marcu 2011 roku biogazownia rolniczo-utylizacyjna o mocy nominalnej 526 kW energii elektrycznej sprzedaje wytworzoną energię do sieci elektrycznej, a 200 kW energii cieplnej w postaci pary technologicznej dostarcza miejscowej gorzelni.

- W zamian za ciepło otrzymujemy wywar gorzelniany, który jest podstawą wytwarzania biogazu. Gaz wytwarzany jest także z pulpy ziemniaczanej, kiszonki z kukurydzy odpadów poubojowych oraz produktów ubocznych z produkcji soku z marchwi - dodał Grochowski.

Organiczne pozostałości po produkcji rolno-spożywczej tzw. substraty trafiają do urządzenia mieszająco-rozdrabniającego, gdzie powstaje płynna mieszanka stanowiąca wsad energetyczny. Ujednolicony i rozdrobniony wsad przetłaczany jest do fermentorów. W komorach fermentacji następuje proces rozkładu zawartych w surowcach makromolekuł do prostych związków organicznych, które w fermentacji metanowej przetworzone są na biogaz.

Biogaz jest spalany w silniku kogeneracyjnym przy użyciu technologii, która pozwala na produkcję energii z mokrej biomasy bez wydatkowania energii na jej suszenie.

Biogazownia została oddana do użytkowania w marcu 2011 roku. Inwestycja kosztowała ponad 13 milionów złotych, z czego ponad 5 milionów była to dotacja NFOŚiGW.

W Polsce działa 15 biogazowni rolniczych. Instalacje tego typu z zyskiem pozwalają utylizować odpady takie jak: gnojowica, gnojówka, odpady poubojowe, wywar gorzelniany, odpady z produkcji spożywczej.

W Wielkopolsce planowane jest powstanie nowej biogazowni w Pakosławiu. Rolnicy z tej gminy i z ościennych miejscowości podpisują już umowy z inwestorem biogazowi na dostawę surowca do przerobu i odbiór nawozu wytworzonego w biogazowi.