Pozwala przy tym zachować wysokie standardy produkcji oraz utrzymać dotychczasowe dochody z upraw. Dzięki nieskomplikowanym rozwiązaniom rolnicy mogą także łatwiej stawić czoła nowym wyzwaniom ekonomicznym i środowiskowym.

Dzięki projektowi EUPHOROS udało się poprawić efektywność produkcji szklarniowej roślin poprzez zmniejszenie wykorzystywanych zasobów (głównie poprzez ulepszenie konstrukcji szklarni), zmniejszenie ilości odpadów dzięki usprawnieniu zarządzania procesem produkcji oraz monitorowanie produktywności i warunków dojrzewania roślin, które gwarantuje ich optymalny rozwój.

W ramach projektu opracowane zostały nowe pokrycia szklanych paneli, które zapewniają równowagę pomiędzy przepływem i rozpraszaniem światła oraz izolacją termiczną. Wykorzystano również innowacyjne pokrywy plastikowe umożliwiające ochronę plonów przed szkodnikami i poprawę wewnętrznego klimatu szklarni. Dodatkowo zaprojektowany został prototyp urządzenia służącego do gromadzenia nadwyżek cieplnych w lecie i wykorzystywania ich zimą. Ponadto opracowano również proces, który umożliwia powtórne wykorzystanie zużytej gleby do produkcji materiałów budowlanych.

Naukowcy biorący udział w projekcie poddali analizie sposób uprawy pomidorów i róż w europejskich szklarniach. Celem badań była identyfikacja obszarów, w których możliwe jest wprowadzenie zmian ograniczających wykorzystanie paliw kopalnych, pestycydów i wody oraz zmniejszenie produkcji odpadów pochodzących z uprawy roślin.

- Negatywny wpływ upraw szklarniowych na środowisko może zostać zredukowany prawie do zera, a koszty produkcji, które ponoszą rolnicy, zmniejszone. Podczas badań dokonano na przykład zaskakującego odkrycia, że dzięki lepszemu zarządzaniu systemami nawadniającymi rolnicy zarabialiby więcej. Miałoby to także pozytywny wpływ na środowisko - mówi Cecilia Stanghellini, koordynatorka projektu EUPHOROS.

Podobał się artykuł? Podziel się!