Krajem, który rozpropagował jatrofę są Indie. W 2003 r., przedsiębiorczy projekt wyciągnął ten krzew na światło dzienne. Od 2004 r. jatrofa była uprawiana na plantacjach testowych w hinduskim stanie Gujarat, po technicznym oczyszczeniu badano jej przydatność w pojazdach testowych.

Aktualnie jatrofa rośnie już na powierzchni 900 000 ha na całym Świecie, z czego 760 000 ha jest w Azji, 120 000 ha w Afryce, a 20 000 ha w Ameryce Łacińskiej. Szacuje się, że do 2015 r. będzie posadzona na obszarze 12,8 mln hektarów. Największym jej producentem ma być Indonezja w Azji, Ghana i Madagaskar w Afryce, a w Ameryce Południowej – Brazylia.

Jatrofa to krzew, który wyrasta do wielkości niewielkiego drzewa. Dobrze rośnie w niesprzyjających warunkach, na suchych terenach, a nawet na zniszczonych ziemiach, które nie miałyby żadnego znaczenia dla innej produkcji rolniczej. Może rosnąć nawet tam, gdzie rocznie pada mniej niż 250 mm deszczu na metr kwadratowy. Dzięki wysokiej zawartości kilku alkaloidów nie jest atakowana przez szkodniki, co eliminuje konieczność chemicznej ochrony plantacji przed nimi. Niestety w naszym kraju się nie utrzyma ze względu na zbyt niskie temperatury. Jatrofa jest rośliną tropikalną.

Hektarowa plantacja dostarcza 3,5 t nasion, w których zawartość oleju sięga 30 do 40 proc. co pozwalają uzyskać do 2270 litrów wysokiej jakości biodiesla z hektara. Paliwo to jest czyste i bezpieczne dla środowiska – nie zawiera siarki. Pozyskany olej jest niejadalny! Z tego powodu nie ma w jego przypadku dyskusji, czy powinien być wykorzystany jako żywność czy na cele energetyczne.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!