PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a dziś żywi średnio 129

 100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a dziś żywi średnio 129 Większość mieszkańców miast nie docenia pracy rolnika, nie ma również świadomości ile wymaga ona poświęceń; Fot. M.M.

Dziś czyli 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment na podkreślenie wyzwań ekonomicznych, społecznych i politycznych, przed jakimi stają codziennie rządy państw, rolnicy, producenci żywności a na koniec - konsumenci.



Temat jakości i bezpieczeństwa żywności staje się dla nas, z różnych powodów, coraz ważniejszy. Na żywność przeznaczamy ¼ naszych dochodów, bardzo chętnie czytamy informacje dotyczące prawidłowego odżywiania się, wpływu diety na zdrowie, dyskutujemy o tym w gronie rodziny i przyjaciół.

Przewiduje się, że populacja ludzi na świecie wzrośnie do 2050 roku o 2 miliardy - do prawie 10 miliardów. W skali globalnej za 30 lat będziemy musieli produkować o połowę więcej żywności, niż produkujemy dziś. A zatem jak to zrobić i jednocześnie jak najmniej wpływać na otaczający nas świat, na zasoby naturalne, na środowisko?

Ogromna rola i odpowiedzialność spoczywa dziś na rolnikach, którzy swoją codzienną pracą muszą dostarczać coraz więcej żywności, aby wyżywić nas - konsumentów. Warto dziś zadać sobie pytanie: czy my konsumenci wiemy wystarczająco o pracy rolników?

Mieszkańcy miast nie doceniają pracy rolnika, nie mają również świadomości ile wymaga ona poświęceń. Zdecydowana większość Polaków podaje się romantycznej wizji pracy na roli, równoznacznej z przyjemnym kontaktem z naturą – wieś kojarzy nam się z nieskażoną przyrodą (41proc.), miejscem związanym z ciszą i spokojem (23 proc.), a także poczuciem stabilizacji, harmonią i wakacyjnym wypoczynkiem (50proc.) .

Nic bardziej mylnego – dzisiejsza wieś bardzo się zmodernizowała. Rolnicy to ludzie świadomi i zaangażowani w bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego, wdrażający w swoich gospodarstwach nowoczesne technologie, biorący udział w szkoleniach, produkujący żywność na eksport. To producenci żywności, którzy muszą spełnić określone standardy produkcyjne ściśle określone przepisami, przede wszystkim dbając o wysoką jakość i bezpieczeństwo żywności. Mało kto z nas wie, że rolnicy są sprawdzani przez szereg krajowych i międzynarodowych instytucji kontrolnych.

- Produkujemy wysokiej jakości żywność z myślą o konsumentach, ich wymaganiach, gustach oraz zdrowiu i bezpieczeństwie. Gospodarstwa to dziś przedsiębiorstwa. Rolnik, który chce sprzedawać swoje plony musi korzystać z nowoczesnych technologii i nieustająco się dokształcać - powiedziała Dorota Niedbała, właściciela sadu w rejonie grójecko-wareckim.

Wszystkie gospodarstwa rolne, zarówno ekologiczne jak i konwencjonalne, są zobowiązane do stosowania integrowanej ochrony roślin – to metoda, która zakłada stosowanie w pierwszej kolejności metod biologicznych. Dopiero, kiedy one zawiodą, stosowane są środki ochrony roślin. Środki ochrony roślin to jedno z wielu narzędzi pracy rolnika. To leki dla roślin, które pomagają zwalczać choroby i szkodniki, i stosowane zgodnie z dobra praktyką i przepisami są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska.

Ostatnie dwudziestolecie to okres intensywnych zmian na polskiej wsi, które dostosowują się do globalnych wyzwań żywnościowych. Produkujemy w Polsce coraz więcej żywności, o coraz wyższych parametrach jakościowych. Świadczy o tym znaczny wzrost eksportu polskiej żywności na rynki światowe (ponad 80 proc. naszego eksportu produktów rolno-spożywczych dociera do krajów Unii Europejskiej) .

FAKTY DOTYCZĄCE ROLNICTWA:

Światowe wyzwania:
• Wyżywienie rosnącej populacji świata to obecnie jedno z największych globalnych wyzwań społecznych, ekonomicznych i politycznych. Przewiduje się, że populacja na całym świecie wzrośnie do 2050 roku do ok. 10 miliardów. Aby wyżywić kolejne dwa miliardy ludzi w 2050 roku, konieczny będzie wzrost produkcji żywności o 50% w skali globalnej!
• 100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a dziś żywi średnio 129
• Na początku XIX wieku 80% ludności zajmowało się rolnictwem – ze względu niską wydajność niemal każdy musiał brać udział w produkcji żywności. Dziś rolnictwem zajmuje się zaledwie 2% światowej populacji!

Rolnictwo w Polsce:
• Użytki rolne w Polsce zajmują ponad połowę powierzchni kraju. Pod względem obszaru użytków rolnych Polska znajduje się na trzecim miejscu w Europie, po Francji i Hiszpanii. W porównaniu z innymi krajami Unii, Polska ma znaczące zasoby ziemi rolniczej, które w przeliczeniu na 1 mieszkańca wynoszą ok. 0,7 ha.
• Tereny wiejskie zamieszkuje ponad 40% ludności kraju
• W sektorze rolno-spożywczym znajduje zatrudnienie ponad 3 mln osób
• 5% ogólnej liczby gospodarstw w Polsce wytwarza około 63% produkcji rolnej
• Polscy rolnicy to aż 1/5 wszystkich rolników UE.
• Ponad 80% eksportu polskich produktów rolno-spożywczych dociera na rynki krajów Unii europejskiej
• Polacy na zakup żywności wydają ¼ swoich dochodów.

Źródło: PSOR

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Rolnik 2017-10-21 21:35:17
    Ciekawe co będziecie jeść pewnie żużel lub piach a oddychac smogami trochę szacunku postaw sie na miejscu tego rolnika który rano wstaje zanim sam zje musi dać dla dobytku a później zastanowić sie jak ma przeżyć ten dzień żeby zrobic jak najwięcej do zmierzchu i zarobić aby nie dołożyć
  • inzynier 2017-10-16 10:23:35
    Ziarno nasączone chwastoxem, roundupem i reglone to nie jest żywność, to trutka. Ewentualnie można tę "żywność" nazwać jak dopalacze: "produkt kolekcjonerski, nie do spożycia".
  • maniek 2017-10-16 10:17:15
    Tylko że do wyprodukowania/serwisowania współczesnych maszyn trzeba od groma ludzi, więc ten współczynnik nie będzie już taki ładny
  • smoku 2017-10-16 08:22:24
    tylko teraz zanim zrobią go tym rolnikiem to ile funduszy wydoi obkupi się z nich w min 3 wielkie ciągniki agregaty prasy kombajny i będzie latał od agencji do gminy żeby doić i doić kolejne dotacje bez przerwy bo inaczej zaraz plajta - dziś to jest parodia i głupota a nie rolnictwo
  • Ex rolnik 2017-10-16 08:03:06
    Jeżeli w Polsce wyrzuca sie około 25% zakupionej żywności a kolejne kilkanaście procent marnuje sie w marketach i zapewne tak jest w większości krajów rozwiniętych, to wystarczy tylko to poukładać i się 20 mld wyżywi.
    Co do rolnika i jego pracy, trudzie i etosie. Któż to jest dziś rolnik? Ten co ma 2 ha i jeździ jako taksiarz? Czy te potężne gospodarstwa po kilka tysięcy ha, które zatrudniają robotników i korzystają z usług? Każdy pcha swój wózek i wszędzie dobrze gdzie nas nie ma Szanowni.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.183.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!