PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Afery związane z masową produkcją żywności spowodowały zainteresowanie lokalnymi produktami

Afery związane z masową produkcją żywności spowodowały zainteresowanie lokalnymi produktami Fot. PTWP
www.portalspozywczy.pl

Autor: portalspożywczy.pl

Dodano: 13-03-2018 10:59

Tagi:

– Główną przyczyną zainteresowania żywnością lokalną były różne afery w produkcji żywności jak np. bioksyny w kurnikach czy choroba szalonych krów – powiedziała Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w trakcie debaty "Przyszłość leży w tradycji – naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów" podczas Food Show 2018.



Izabella Byszewska uważa, że świadomość i wiedza konsumentów na temat pochodzenia i powstawania produktów wpływa na to, że coraz częściej sięgają oni po produkty od lokalnych hodowców.

– Moda na produkty regionalne w krajach zachodnich zaczęła się już w latach 80 i 90, kiedy to zaczęto doceniać walory żywności bio. Ta moda przyszła w kolejnych latach do nas z zachodu. Natomiast główną przyczyną zainteresowania tego typu żywnością było różne afery w produkcji żywności jak np. bioksyny w kurnikach czy choroba szalonych krów. Były to afery związane przede wszystkim z dużą produkcją żywnościową, co spowodowało tęsknotę konsumentów za małą skalą produkcji. Warto przypomnieć słyną drogę od pola do stołu, gdzie produkt jest zidentyfikowany od rozpoznania surowca, a skończywszy na podaniu do stołu – tłumaczyła prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

– Przyczyną zainteresowania regionalną żywnością są także rozmaite imprezy i akcje jak np. lokalne święto kapusty czy pomidora, gdzie takie lokalne produkty używa i promuje się. Takie przyczyny spowodowały, że do konsumentów trafiają produkty o jak najkrótszej drodze od producenta – dodała Izabella Byszewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • Miasto 2018-03-14 10:26:03
    Czemu nazywasz mnie wiejskim darmozjadem? Czytac nie umiesz? Wnioskuje ze tak bo dla Ciebie zeby dostac 500+ trzeba kombinowac, moze to i dobrze przynajmniej sie nie rozmnozysz bo z takiego glupka to nic dobrego by nie wyszlo.
  • pincetplus dla kombinatorów 2018-03-14 09:33:08
    to popuść wiejski darmozjadzie
  • Miasto 2018-03-14 09:11:46
    Ja zaras zrobie kontrole bo juz nie wytrzam
  • hodowca 2018-03-13 20:15:53
    Głupcze miastowy podatnik wstyd, jesteś tak ograniczony, że nic nie rozumiesz. Nie ma zdrowego mięsa, bo nie wolno samemu robić pasz, tylko kupować gotowce w/g technologii zachodniej, to i mięso smakuje identycznie jak zachodnie. To nie rolnik zabrania hodowli kilku świń w sposób naturalny. To nie rolnik wymyślił karmienie krów mięsem i odpadami zwierzęcymi i stąd u bydła "choroba szalonych krów". To nie rolnik żąda pszenicy o 14białka,78 ciężaru, min240 opad !!. Tego nie uzyskasz bez chemii, głąbie. ROLNIK PRODUKUJE TAK I TO CO CHCĄ OD NIEGO KUPIĆ !!!!
  • Robert 2018-03-13 14:59:24
    Heroford z granica są na nasz po 80 złotych za 1 kg
  • wstyd 2018-03-13 14:43:14
    drogi Marcinie a nie zapytasz dlaczego rolnik majacy 5 ha płaci na KRUS 130 zł jak ten co ma 49,99 ha?
  • marcin 2018-03-13 13:50:08
    dlaczego Polska nie może być krajem zdrowej żywności. dlaczego nie karać rolników za używanie antybiotyków w chowie, dlaczego nie można jawnego rejestru firm co oszukują ze składem w żywności. Dlaczego nie wprowadzić nawet wyższych norm dla naszego mięsa (np. w PL można sprzedawać tylko bez antybiotyków znaczy zdrowe i bezpieczne a wszystko pozostałe gówno na export). W Chinach ryz jak zawiera przekroczenia metali ciężkich to może być tylko eksportowany (i jest m.in do Polski), bo nie można go na rynek chiński wprowadzać. Dlaczego mamy być śmietnikiem i jeść śmieci.
  • konsument 2018-03-13 13:33:14
    Naturalną, smaczną i zdrową żywność coraz trudniej kupić. Polędwica wołowa z rasy Hereford, czy naturalne perliczki są bardzo drogie. Za steki z rasy Hereford trzeba zapłacić ponad 120 PLN za kilogram, polędwica około 240 PLN/kg, a za świeżą wątrobę jagnięcą (jagnię tylko na mleku owcy) mój sprzedawca życzy sobie około 100 PLN/kg, jagoda kamczacka w sezonie 30 PLN/kg i trudno kupić. Natomiast rolnicy jak zwykle narzekają na niskie ceny.
  • Robert 2018-03-13 11:06:39
    Dość tej chemii nadprodukcja oby jak najwięcej ,a to truje zagraża zdrowiu i życiu tylko produkty regionalne
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!