Według FAO indeks cen żywności w lutym br. wzrósł o 0,5 proc. wobec stycznia br. do 175,5 pkt. Poziom indeksu w lutym był najwyższy od około dwóch lat tj. od lutego 2015 roku. Indeks FAO rósł od początku poprzedniego roku (za wyjątkiem lipca oraz grudnia) oraz w styczniu br.

Wartość indeksu cen olejów roślinnych dla lutego 2017 r. wyniosła 188,7 pkt. tj. o 4,1 proc. mniej w porównaniu ze styczniem br. Poziom indeksu był o 19 proc. wyższy niż w lutym ub.r. Potaniały oleje: sojowy i palmowy. Ten ostatni staniał m.in. ze względu na spadek popytu na rynkach międzynarodowych. Ceny oleju sojowego spadły pod wpływem wzrostu prognoz produkcji soi w Argentynie i Brazylii oraz wielką jego podaż w Argentynie i USA.

Wartość indeksu cen zbóż dla lutego br. wyniosła 150,6 pkt. tj. o 2,5 proc. więcej w porównaniu ze styczniem br. oraz był tylko o 1,6 proc. wyższy wobec lutego 2016 roku. Poziom indeksu był w lutym br. najwyższy od czerwca 2016 roku, m.in. wzrosły ceny pszenicy na skutek wzmożonego handlu oraz problemów logistycznych w portach USA.

Indeks cen przetworów mlecznych zmienił się nieznacznie w skali miesiąca i osiągnął poziom 194,2 pkt. (najwyższy pułap od sierpnia 2014 roku). W ostatnich 12 miesiącach zauważalny jest dynamiczny wzrost popytu na tłuszcz mleczny, można więc oczekiwać, że w kolejnych miesiącach ceny masła i pełnotłustego mleka w proszku będą rosnąć dynamiczniej niż ceny mleka odtłuszczonego i serów. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze dwa miesiące bieżącego roku osiągnęła poziom 193,6 pkt. i była o ok. 35 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Indeks cen cukru FAO wzrósł w lutym o 0,6 proc. (w skali miesięcznej) do 290,3 pkt. Światowe ceny zależą od dostaw w głównych krajach produkujących cukier, zwłaszcza w Brazylii (jest ona największym producentem i eksporterem cukru na świecie), gdzie jego podaż się zmniejsza. Spodziewane spadki produkcji w Indiach i Tajlandii (drugi największy na świecie eksporter cukru), również przyczyniają się do zwyżek cen. Stabilizująco na rynek działają natomiast prognozy wyższej niż oczekiwano produkcji w Chinach i UE, na skutek zwiększenia obszaru uprawy buraków cukrowych.

Indeks cen mięs FAO wzrósł w lutym (m/m) o 1,1 proc. do wartości 160,6 pkt. Zwyżka ta nastąpiła głównie ze względu na rosnące ceny wołowiny (z powodu przebudowy stada ograniczone są dostawy wołowiny w Australii) i mięsa owczego (koniec sezonowego szczytu uboju w nowej Zelandii). Natomiast notowania wieprzowiny i drobiu były stabilne.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów.

Podobał się artykuł? Podziel się!